Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Vejetaryen nedir?

Vejetaryenlik ya da etyemezlik,

Vejetaryenlik ya da etyemezlik, çeşitli nedenlerle et, balık, kümes hayvanları tüketmemeye denir.

Et tüketmemenin yanında ayrıca hayvanların ürettiği yumurta, süt, bal vb. ürünleri de yemeyenlere ise veganlar denir.

Vejetaryenlik ve veganlığın farkı; vejetaryenlikte bal ve kimine göre süt ile yumurta tüketilirken; veganlar, hiçbir hayvansal ürünü kullanmamaktadırlar.

Bunlara istisna olarak süt ve süt ürünlerini kullanan lakto-vejetaryenlere ilaveten yumurta yiyip süt ürünlerini tüketmeyen ovo-vejetaryenler vardır.

Vejetaryenlik, dinsel, ahlaki ve beslenmeye ilişkin nedenlere dayanır.

Etyemezlerin çoğu, hayvansal maddelerden yapılan ya da hayvanlarda denendiğini bildikleri temizlik ve güzellik ürünlerini de kullanmazlar.

İlk kez 1842’de kullanılmaya başlanan “vejetaryen” sözcüğü, Latince’de “sağlam, canlı, yaşam dolu” anlamına gelen “vegetus” sözcüğünden gelir.

Bazı insanlar hayvanları yemek için beslemenin ve öldürmenin yanlış olduğunu düşünürler ve bundan dolayı et yemezler.

Beslenme uzmanları da yağ, tuz ve şeker içeren yiyecekler yerine, bol selüloz içeren bitkisel liflere, kepekli tahıllara, çiğ sebze ve meyvelere daha çok yer verilmesinin sağlıklı ve dengeli beslenme için gerekli olduğunu ileri sürerler.

Vegan ve vejetaryan aynı şey mi?

Veganlar hayvansal hiçbir ürün tüketmez. Vejetaryen beslenmede ise hiçbir hayvan ürünü tüketilmez. Örneğin, bir vejetaryen kırmızı et yemeyebilir, fakat peynir tüketebilir. Bir vegan ise bunlar dâhil olmak üzere bal, tereyağı, süt vs. hiçbir hayvansal besin tüketmez.

Vejetaryen insanlar ne yer?

Vejetaryenlik, bitkisel kaynaklı besinlerin ağırlıklı olarak tüketilmesini içeren bir beslenme tarzıdır. Vejetaryen bireyler bitkisel besinleri tüketirken et, kümes hayvanları, balık, yumurta, süt, peynir, yoğurt gibi hayvansal besinleri az miktarda tüketirler veya hiç tüketmezler. Vejetaryen beslenme türleri de kendi içinde çeşitlilik göstermektedir. Farklılıkların temelinde süt, yumurta, deniz ürünleri gibi hayvansal gıdaların tüketilmesinin yanı sıra kesinlikle hayvansal hiçbir ürünü tüketmeyen alt grupları bulunmaktadır.

Popüler Vejetaryen Yemekleri

Sarımsaklı Bulgur Köftesi.

Kaygana. Kaygana özellikle Karadeniz Bölgesi ve Erzurum’la özdeşleşmiş bir lezzet.

Fırında Elma Dilim Patates.

Sebze Köftesi.

Mantar Şiş.

Vejetaryen Köfte.

Terbiyeli Kereviz Çorbası.

Mercimekli Kabak.

Sadece et yiyen insana ne denir?

Sadece et yiyen insanlara “karnivor” veya “etobur” denir. Karnivorlar, beslenmelerini başlıca et ve et ürünleriyle sağlarlar ve bitkisel kaynaklı besinleri tüketmezler. Bu, etin ana besin kaynağı olduğu bir beslenme tarzını ifade eder.