Peki, Vatman nedir? Vatman ne iş yapar? Tren sürücüsü nasıl olunur? İşte, bu konuyla ilgili merak edilen tüm detaylar.
Günümüzde teknolojinin gelişmesi sayesinde insanların ulaşım imkanları oldukça artmış ve ulaşım yöntemleri çeşitlenmiştir. Bunların en yaygın olanları taksi, otobüs, metro, tramvay, uçak ve helikopterdir.
Bu ulaşım yöntemlerini kullanan kişilerin kullandığı bazı terimler vardır ve bu terimlerden biri de "Vatman" kelimesidir. "Vatman" kelimesi Fransızca kökenli bir terimdir ve tramvay sürücüsünü ifade eder.
VATMAN NEDİR? VATMAN NE İŞ YAPAR ?
Genellikle şehir içi yolcu taşımacılığı yapan, özel raylar üzerinde hareket eden ve elektrik gücüyle çalışan ulaşım araçlarına "tramvay" denir. Bu tramvayları kullanan kişilere ise "vatman" adı verilir.Günümüzde tramvayların ve raylı sistemlerin yaygın kullanımı nedeniyle vatman ihtiyacı da artmıştır. Ancak vatman olarak çalışabilmek için belirli becerilere sahip olmak ve bu konuda eğitim almak gereklidir. Vatmanlar, özellikle yoğun şehir içi trafiğinde dikkatli olmalı ve olası kazaları önlemek için gereken önlemleri almalıdır. Vatmanlar genellikle kendileri için ayrılmış bir bölümde çalışsalar da tramvayın veya metronun tüm bölümlerinden sorumludur. Vatmanlık, beceri, dikkat ve özel yetenekler gerektiren bir meslektir.
Vatmanın birçok sorumluluğu ve görevi vardır. İşte bunlardan bazıları: 1. Kullandığı tramvay veya metro türünü seyahatten önce kontrol etmek. 2. Seyir sırasında azami hız sınırlarına uymak, duraklarda gereken süreye riayet etmek ve tramvay veya metro aracını zamanında varış noktasına ulaştırmak. 3. Yol güzergahlarını sürekli olarak kontrol eden yetkililerle iletişim kurmak ve güzergahların güvenli olduğu bilgisini almak.Görüldüğü gibi, vatmanlık önemli bir sorumluluk gerektiren bir meslektir ve toplu taşımanın güvenli ve düzenli bir şekilde işlemesine katkıda bulunur.
NASIL VATMAN OLUNUR ?
Vatman/tren sürücüsü olabilmek için en az lise ve dengi bir okuldan mezun olmak, erkek adayların askerlik görevini tamamlamış olması, 35 yaşından büyük olmama ile bedensel ve zihinsel herhangi bir engelinin bulunmaması gerekmektedir.Vatmanlar bağlı bulundukları şehir belediyelerinin bünyesinde istihdam edilmektedir. Belediyeler vatman ihtiyacı hasıl olduğu zamanlarda ilana çıkarlar ve belirli şartlar taşıması kaydıyla kişilerin vatmanlık için başvuruda bulunmasına olanak sağlarlar. Başvurusu sonrasında belirtilen şartlara uygunluk gösteren adaylar, bir kursa alınırlar.
Vatman olabilmek için gerekli olan bilgi, beceri ve yeteneklerin öğrenildiği bir kurstur. Bu kurs sayesinde adaylar vatman olabilme vasıflarına erişebilir ve vatmanlık bilgilerini öğrenebilirler. Kurs sonucunda sözlü ve yazılı bir mülakat gerçekleştirilir. Burada adaylar, öğrendiklerini hem fiziki ortamda uygulayabilme hem de kâğıt üzerine dökebilme becerilerine göre değerlendirilirler. Mülakattan başarılı bir şekilde geçen adaylar vatman olarak görevlerini icra edebilirler.