Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Varis nedir? Nasıl tedavi edilebilir?

Varis, toplardamarlardaki anormal genişleme

Varis, toplardamarlardaki anormal genişleme ve uzama nedeniyle bacaklarda mavi renkte belirginleşen deri altında şişliklere sebep olan bir durumdur. İlerledikçe, büyük damar paketleri oluşabilir ve damar çatlamaları meydana gelebilir.

Genetik faktörler, hamilelik, aşırı kilo ve uzun süreli ayakta durma gibi etkenler varisin ortaya çıkmasına neden olabilir.

Tedavi seçenekleri arasında medikal giyim, skleroterapi, lazer tedavisi ve cerrahi müdahale yer alır. Tedavi yöntemi, varisin şiddeti ve hastanın genel sağlık durumuna göre belirlenir.

Varis tehlikeli bir şey mi?

Varis, sadece estetik bir sorun olmanın ötesinde, şişkinlik, ağrı, kramp gibi rahatsızlıklara yol açarak kalp yetmezliği ve ciddi dolaşım bozuklukları gibi önemli sağlık sorunlarına neden olabilen bir hastalıktır. Varisin ilerlemesini engellemek ve daha ciddi sağlık sorunlarına dönüşmesini önlemek için tedavi gereklidir.

Varis nasıl yok edilir?

Ancak, şiddetli varisli damarlar bazen ciddi komplikasyonlara, özellikle kan pıhtılaşmasına, yol açabilir. Varisli damar semptomlarının çoğu, evde uygulanabilecek egzersiz hareketleri ve varis çorabı kullanımıyla hafifletilebilir. Bazı varis vakalarında ise enjeksiyon, lazer tedavisi veya ameliyat gibi tedavi yöntemlerine başvurulabilir.

Varis nedir?

Varis olan kişi ne yapmalı?

Varisler genellikle genetik faktörler, yaşlanma, uzun süreli ayakta veya oturarak çalışma, aşırı kilo, hamilelik gibi etkenlerle ortaya çıkabilir. Varis oluşumunu engellemek veya varislerin şiddetini azaltmak için aşağıdaki önerilere dikkat edebilirsiniz:

Düzenli Egzersiz:

Bol bol hareket ederek bacak kaslarınızı güçlendirebilir ve kan dolaşımınızı artırabilirsiniz. Yürüyüş, bisiklet sürme veya yüzme gibi düşük etkili egzersizler bu konuda yardımcı olabilir.

Uzun Süre Oturmamak veya Ayakta Durmamak:

Bir saatten daha uzun süre oturmak veya ayakta durmak, bacaklardaki kan dolaşımını olumsuz etkileyebilir. Mümkünse her saatte bir kalkıp kısa bir yürüyüş yapın veya bacaklarınızı esnetin.

Bacakları Yüksekte Tutmak:

Ayaklarınızla A harfi yapacak gibi yüksek bir yerde bacaklarınızı dinlendirmek, kanın bacaklardan kalbe daha kolay dönmesine yardımcı olabilir.

Soğuk Suyla Duş Almak:

Soğuk suyla bacaklara duş almak, damarların kasılmasına yardımcı olabilir. Bu, kan dolaşımını artırarak varis oluşumunu engelleyebilir.

Bol Giysiler:

Dar kıyafetler, özellikle bacakları sıkan giysiler, kan dolaşımını kısıtlayabilir. Rahat ve bol giysiler tercih ederek kan akışınızı düzenli tutabilirsiniz.

Varise kesin çözüm nedir?

Lazer tedavisi, genellikle %95 ile %100 arasında bir etkinlik gösterir. Ancak, bazı durumlarda küçük bir hasta grubunda ek tedaviye ihtiyaç duyulabilir. Bir veya birkaç tedavi seansı düzenlenerek varislerin tamamen ortadan kaldırılması mümkündür. Sonuç olarak, büyük varislerin tamamen kaybolma oranı %100’dür.