Türkiye ve dünya genelinde yapılan bilimsel çalışmalar otizm hastalığı görülme sıklığının arttığını ortaya koydu. Çocuk ve Ergen Psikiatri Uzmanı Dr. Selçuk Özkan daha önce 200 çocukta 1 görülen otizmin son yıllarda 40 çocukta 1’e düştüğünü aktardı.
Yapılan bilimsel çalışmalar ülkemizde ve dünyada küçük çocuklarda otizm hastalığının belirgin artış yaşandığını gözler önüne serdi. Gerçekleştirilen çalışmaları ergenlik dönemindeki sosyal medya ve dijital bağımlılık çerçevesinde değerlendiren
Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzmanı Dr. Selçuk Özkan, daha önce 200 çocukta 1 görülen otizmin günümüzde 40 çocukta 1’e düştüğünü belirtti.
“ 1-3 YAŞ ARASI ÇOCUKLAR BİR KEZ ÇOCUK PSİKİYATRİSİNE GETİRİLMELİ”Ergenlik dönemindeki gençlerde yaşanan ve son yıllarda artış gösteren farklı hastalıklar hakkında da bilgi veren Dr. Özkan, bu artışların neden olduğu ile ilgili kesin ve net bir bilginin olmadığını vurguladı.
Özellikle çevresel faktörlerin ergenlerde sosyal medya kullanımı ve dijital bağımlılığının artışa neden olduğuna dikkat çeken Dr. Özkan, “"Bazı ülkelerde Avrupa'da veya işte Kuzey Amerika'daki ülkelerde ergenlerde belli yaş gruplarında kaygı bozukluğu var mı, Depresyon var mı gibi böyle rutin tarama programları gündeme geliyor. Bütün çocukları gözden geçirelim herhangi bir psikiyatrik hastalık var mı, mental bozukluk var mı, bunu da erkenden yakalayalım gibi bir çaba içerisindeler. Bilimsel çalışmalarda ya bu kadar psikiyatrik hastalıkların sıklığını özellikle gelişimsel bozukluklarında sıklığının arttığını biliyoruz. Bütün çocukların en azından 1 yaşından 3 yaşına kadar bir kere çocuk psikiyatrisi muayenesine de gitmesinin iyi olacağını düşünüyorum. Çünkü neredeyse 40 çocukta bir otizm varsa diğer hastalıklar da kalktığımız zaman erken müdahalenin de çok önemli olduğunu bir defa çocuk psikiyatrisi muayenesi olmaları olmalarını tavsiye ederim." ifadelerini kullandı.
“AİLELER FARK EDİYOR AMA YARDIM ALMADA SIKINTI VAR”Ailelerin çocuklarındaki psikiyatrik hastalık ve gelişimsel bozuklukları fark etmede bilinçli olduğunu anlatan Dr. Özkan, ancak yardım alma konusunda sıkıntı yaşandığını kaydetti.
Bu durumun toplumsal baskıdan kaynaklandığını açıklayan Dr. Özkan, şöyle devam etti: “Psikiyatr ile ilgili psikolojik tedavilerle ilgili ön yargılar maalesef hala çok yaygın. Örneğin hani çocuk çok ağır olmadıkça çocuk psikiyatristine götür. Gerek yok gibi bir düşünce var. Artık son raddede geliyorlar. Ama aslında ilk fark ettiklerinde bir sıkıntı olduğunu fark ettiklerinde bir görüş alsalar, bir muayene olsalar belki de işler daha kolay çözülecek. Çünkü bütün tıptaki bütün hastalıklarda olduğu gibi psikiyatrik hastalıklarda da erken tanı gerçekten işe yarar ve erken müdahaleler zamanında yapılan müdahaleler, geç kalmış müdahalelere göre çok daha başarılıdır."