Uzayın derinliklerinde 25 yıldan fazla bir süredir hizmet veren ve sayısız bilimsel keşfe ev sahipliği yapan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), artık ömrünü tamamlamaya hazırlanıyor.
NASA, ISS'in emekliye ayrılması için yeni bir plan üzerinde çalışıyor ve istasyonun kontrollü bir şekilde Dünya'ya indirilmesini sağlayacak uzay aracının geliştirilmesine odaklanıyor.
NASA'nın tasarladığı plana göre, ISS'in emekli olması için yepyeni bir çıkarma aracı geliştirilecek. Bu uzay aracı, ISS'i yörüngesinden alarak dünya atmosferine taşıyacak ve kontrollü bir şekilde Dünya'ya inişini gerçekleştirecek.
2030 yılında resmi olarak operasyon süresini tamamlayacak olan ISS'in emekliliği, NASA'nın yıllık bütçesinde de kendine yer buldu. Beyaz Saray tarafından sağlanan 27,2 milyar dolarlık bütçenin 180 milyon dolarlık kısmı, yeni çıkarma aracının geliştirilmesi için tahsis edilecek. NASA'nın insanlı uzay uçuşu şefi Kathy Lueders, düzenlediği basın toplantısında, tüm operasyonun maliyetinin 1 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini ifade etti.
NASA'nın planına göre, Uluslararası Uzay İstasyonu atmosfere giriş yaptıktan sonra dünya üzerindeki en ulaşılması zor bölgelerden biri olan Pasifik Okyanusu'na indirilecek. "Nemo Noktası" olarak bilinen bu bölge, insan erişiminin son derece kısıtlı olduğu bir alan olması nedeniyle uzay araçlarının emeklilik sonrası mezarlığı olarak da kullanılıyor.
ISS'in emekli olması ve bu dev projenin hayata geçirilmesiyle birlikte, uzay araştırmalarındaki yeni başlangıçlar ve teknolojik gelişmelerin önü açılacak, insanlık uzay keşifleri konusundaki çabalarını sürdürecektir.