Türkiye'ye yılın ilk dokuz ayında yaklaşık 7,7 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırım (UDY) girişi sağlandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan Ödemeler Dengesi verilerine göre bu yatırım, Türkiye ekonomisine önemli bir katkı sundu.

2024’ün Üçüncü Çeyreğinde 2,8 Milyar Dolarlık Giriş

Yılın üçüncü çeyreğinde Türkiye'ye yapılan UDY miktarı 2,8 milyar dolara ulaştı. Özellikle eylül ayında 1,1 milyar dolar değerinde yatırım girişinin gerçekleşmesiyle toplamda ilk dokuz ayda Türkiye'ye 7,7 milyar dolarlık yatırım girişi sağlandı. Bu dönemde 2023 yılının aynı dönemine göre %8’lik bir artış yaşandığı kaydedildi.

Yatırımların Sektörel Dağılımı

Ocak-eylül döneminde Türkiye'ye gelen toplam yatırımın 4,3 milyar doları yatırım sermayesi olarak gerçekleşirken, yabancı yatırımcıların gayrimenkul alımları 2,2 milyar dolar seviyesinde kaydedildi.

En çok yatırım yapılan sektörler arasında ise toptan ve perakende ticaret öne çıktı ve bu sektörde toplam 932 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirildi. Sektörel dağılımda öne çıkan diğer alanlar ise bilgisayar, elektrik-elektronik ve optik ürünlerin imalatı ile kimyasallar ve eczacılık ürünleri üretimi oldu.

Türkiye'ye Yaklaşık 7,7 Milyar Dolarlık Yatırım (1)

En Fazla Yatırım Avrupa Birliği Ülkelerinden

2024 yılı Ocak-eylül döneminde, Avrupa Birliği ülkeleri toplam UDY’nin %52’sini gerçekleştirerek en büyük yatırımcı bölge oldu. AB dışı Avrupa ülkeleri ise %18’lik pay ile ikinci sırada yer aldı.

Ticaret Bakanı Bolat'tan fahiş fiyat ve cari açık açıklaması Ticaret Bakanı Bolat'tan fahiş fiyat ve cari açık açıklaması

Ülke bazında en yüksek yatırımı Hollanda yaptı ve toplam yatırım payının %19'unu oluşturdu. Almanya %12, ABD %11, İrlanda %8, Azerbaycan ve İsviçre ise %7 oranında payla en fazla yatırım yapan diğer ülkeler arasında yer aldı.

Türkiye’ye Yatırım Eğiliminde Artış

Son yıllarda Türkiye'ye yapılan uluslararası yatırımlar artış gösteriyor. 2002'den bu yana Türkiye’ye gelen toplam UDY miktarı 271 milyar doları aştı. Bu eğilim, Türkiye'nin bölgesel bir yatırım merkezi olma konusundaki potansiyelini ortaya koyarken, yabancı sermayenin Türkiye ekonomisine katkısını da gözler önüne seriyor.

Kaynak: AA