Dünya Prematüre Günü, her yıl 17 Kasım'da kutlanan bir etkinlik olup, prematüre doğan bebeklere ve ailelerine dikkat çekmek, farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenir.

Prematüre doğum, dünya genelinde sıkça görülen bir sağlık sorunudur ve birçok ülkede prematüre bebeklerin sayısı yüksektir.

İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi'nden Prof. Dr. Şenol Bozdağ, her 10 bebekten birinin prematüre olarak dünyaya geldiğini söyledi.

Türkiye'de geçen yıl doğan bebeklerin yüzde 12'sinin prematüre olduğu belirtilmektedir. Bu bebekler, 37. gebelik haftasından önce dünyaya gelmişlerdir.

Prematüre doğan bebeklerin sayısı dünya genelinde oldukça yüksek olup, her yıl milyonlarca bebek prematüre olarak doğmaktadır.

Prematüre doğumun nedenleri arasında annenin kronik hastalıkları, gebeliğe bağlı tansiyon yüksekliği, diyabet, plasenta problemleri, rahim anatomisinde sorunlar, enfeksiyonlar gibi faktörler bulunmaktadır.

Küçük yaşta anne olanlar, sık aralıklı ve çok sayıda doğum yapma, yetersiz beslenme gibi durumlar da prematüre doğum riskini artırabilir.

Prematüre bebeklerin sağlıkları, zamanında doğan bebeklere göre daha hassas olabilir. Akciğerleri, dolaşım sistemleri, bağışıklık sistemleri daha zayıf olabilir. Bu nedenle, prematüre bebekler özel bakıma ihtiyaç duyabilirler.

Türkiye’deki prematüre doğan bebek oranı yüzde 12

PREMATÜRE BEBEKLERİN SAĞLIK SORUNLARI İLE KARŞILAŞMA ORANLARI FAZLA

Uzman eğitim almış doktorlar ve hemşireler, prematüre bebeklere sundukları yaşamsal destekleri ile bu bebeklerin hayata tutunmalarını sağlamaya çalışırlar.

Prematüre bebeklerin taburculuktan sonra uzun dönemde bazı sağlık sorunları ile karşılaşma olasılığı yüksektir.

Görme ve işitme sorunları, kronik akciğer hastalığı, algılama ve hareket bozuklukları gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle, prematüre bebeklerin sağlık ve gelişim süreçleri dikkatle izlenmelidir.

Bazal metabolizma hızı kilo alıp vermede büyük rol oynuyor Bazal metabolizma hızı kilo alıp vermede büyük rol oynuyor

Prematüre bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişebilmeleri için anne-babalarla işbirliği yapılmalı, bu konuda uzmanlaşmış merkezlerdeki sağlık ekipleri tarafından bireysel ve aile odaklı bir yaklaşım benimsemelidir.

Bu sayede prematüre bebeklerin hayata sağlıklı bir şekilde tutunabilmeleri ve ileriki yaşamlarında en az zararla büyüyebilmeleri sağlanabilir.

Muhabir: Yaşar Sarı