Zonguldak’ta meydana gelen ve 11 denizcinin kaybolduğu gemi kazasından sonra Türkiye'de gerçekleşmiş denizcilik kazalarını sizler için araştırdık.

1890 - Ertuğrul Fırkateyni

Sultan Abdülaziz döneminde yaptırılan gemi, zamanına göre modern araçlarla yapılmış ve elektrikle aydınlatılmıştı.  79 metre boyunda, 15,5 metre genişliğinde ve 8 metreye yakın da su çekme kapasitesine sahipti.

II.Abdülhamid, Japonya İmparatoru Meiji’nin akrabası Prens Komatsu Akihito’nun savaş gemisiyle İstanbul’u ziyaret etmesi sonrası, bir heyet eşliğinde Japonya’ya iade-i ziyaret yapılmasını emretmişti. Gemi II.Abdülhamid’in Japon İmparatoru Meiji’ye hediyeler götürecekti.

Fırkateyn, 11 ay sonra Japonya Yakohama Limanı’na vardı ve japon sularında geçirdiği üç ay boyunca 50 kişilik bandoyla konserler verdi.

Türkiye’de Gerçekleşmiş En Büyük Denizcilik Kazaları

15 Eylül 1890’da Japon Deniz Kuvvetlerinin tayfun uyarısına rağmen kalkış yaptı. Bir gün sonra gerçekleşen fırtına gemiye hasar verdi ve mürettabat dört gün boyunca geminin çeşitli hasarlarını onarmaya çalıştı. Gemi, 18 Eylül 1890’da kayalara çarparak battı. Batan gemiden sadece 69 denizci kurtulabildi. Komutan Mirliva Osman Paşa da dahil olmak üzere 587 mürettebat yaşamını yitirdi.

Ertuğrul Fırkateyni’nin yaşadığı trajik son Türk-Japon halkını yakınlaştırmıştır. Ölenlerin anısına Kuşimoto’da bir anıt yaptırılmış, hayatta kalanlar için ise yardım kampanyası düzenlenmiştir. 

Türkiye’de Gerçekleşmiş En Büyük Denizcilik Kazaları Ertuğrul Fırkateyni Mürettebatı Kazaların Devamı İçin Tıklayın

1942 - SS Kurtuluş Kuru Yük Gemisi

II.Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası İşgali altında bulunan Yunanistan’a insani yardım gönderen kuru yük gemisi SS Kurtuluş, 21 Şubat 1942 sabahı Marmara Adası yakınlarında kayalıklara çarparak battı. Kazada can kaybı meydana gelmezken, batığın karşısındaki burun günümüzde SS Kurtuluş Gemisi hatırasına, Kurtuluş Burnu olarak adlandırılmıştır. Türkiye gemi kazasından sonra SS Dumlupınar, SS Tunç, SS Güneysu, SS Konya ve SS Aksu gemileriyle Yunanistan’a yardımlarını sürdürmüştür.

Türkiye’de Gerçekleşmiş En Büyük Denizcilik Kazaları SS Kurtuluş Gemisi Kazaların Devamı İçin Tıklayın

1953 - TCG Dumlupınar

Türk Donanması’na 1950 - 1953 yılları arasında hizmet eden gemi 4 Nisan 1954 günü, gece su üstünde seyrederken Nara Burnu açıklarında Naboland adlı İsveç yük gemisiyle çarpıştı. I.İnönü denizaltısı ile Akdenizdeki NATO Blue Sea tatbikatından dönen geminin içinde 86 mürettabat bulunuyordu. Çarpışmanın etkisiyle hızla batan gemideki 22 kişi torpido dairesine sığındı. Gemiden denize atlayarak çıkmayı başaran 8 denizciden 3’ü ise yaşamını yitirdi. 5 kişi ise sağ olarak hastaneye yatırıldı. Torpido dairesine sığınan 22 kişi yardım çağrısı için battı şamandırasını su yüzüne fırlatmıştı.

Sabah saatlerinde bir balıkçı teknesinin şamandırayı görmesi üzerine kurtarma ekipi bölgeye geldi. 72 saat süren kurtarma çalışmaları şiddetli akıntı sebebiyle sonuçsuz kalmış ve denizaltındaki mürettabat için tüm umutlar kesilmişti. Mürettebattan alınan son bağlantı da “Her şey buraya kadarmış Kumandan, birer cigara yakalım mı? sözleriyle “Ah Bir Ateş Ver” türküsü duyulduğu söylenmiştir.

Türkiye’de Gerçekleşmiş En Büyük Denizcilik Kazaları TCG Dumlupınar Kazaların Devamı İçin Tıklayın

1957 - MV İzmir

Türk Denizcilik İşletmeleri’ne ait MV İzmir lüks yolcu gemisi, İzmir Körfezi’nde ABD bandıralı Howell Lukes şilebi ile çarpışmış, meydana gelen kazada 5 yolcu yaşamını yitirmişti.

Türkiye’de Gerçekleşmiş En Büyük Denizcilik Kazaları MV İzmir Kazaların Devamı İçin Tıklayın

1979 - İndependenta

İstanbul Haydarpaşa’da Yunan şilebiyle çarpışan independent adlı büyük Rumen tankeri infilak ederek yanmış, kazada 51 denizci yaşamını yitirmişti. Yangın bir ay boyunca sürerken, gemide bulunan 96 bin ton ham petrol denize akmıştı. İstanbul Boğazı’ndaki trafik akışı ise bir süre aksadı.

Türkiye’de Gerçekleşmiş En Büyük Denizcilik Kazaları İndependenta Türkiye’de Gerçekleşmiş En Büyük Denizcilik Kazaları Korkusuz Korkak filminde de yangından kalan dumanlar Kazaların Devamı İçin Tıklayın

1991

Boğazda Lübnan bandıralı gemi ile Filipin gemisinin çarpışması sonucu 22.000 koyun boğaza gömülmüştü.

Türkiye’de Gerçekleşmiş En Büyük Denizcilik Kazaları Kaza ile ilgili o dönem çıkan bir gazete haberi Kazaların Devamı İçin Tıklayın

2008 - Sky Wonder 

Malta bandıralı Sky Wonder turistik yolcu gemisi, Kuşadası limanından çıkışta rüzgar nedeniyle karaya oturdu. 1029 yolcu ve mürettebatın sağ kurtulduğu kazada kanalizasyon sisteminde büyük hasar meydana gelmişti.

Türkiye’de Gerçekleşmiş En Büyük Denizcilik Kazaları Sky Wonder Kazaların Devamı İçin Tıklayın

2008 - Jasmine

İzmir’e bağlı Aliağa ilçesinde Gürcistan’a ait “Jasmine” adlı kuru yük gemisi yan yatarak batmış ve 8 kişilik mürettebat sağ olarak kurtarılmıştı.

Usulsüz çakar kullanan 10 bin 444 sürücüye işlem yapıldı Usulsüz çakar kullanan 10 bin 444 sürücüye işlem yapıldı
Türkiye’de Gerçekleşmiş En Büyük Denizcilik Kazaları Jasmine Kazaların Devamı İçin Tıklayın

2008 - Hayat-N Ro-Ro

İstanbul Lines deniz taşımacılığı şirketine ait Hayat-N Ro-Ro adlı gemi Bandırma limanından İstanbul’a hareket ettikten kısa bir süre sonra battı. Kazada 1 kişi yaşamını yitirdi. 4 kişi kayboldu. Kayıp kişilerden ikisinin cesedine ise bir kaç gün sonra ulaşılmdı.

Türkiye’de Gerçekleşmiş En Büyük Denizcilik Kazaları Hayat N- Ro Ro Gemisi Enkaz Kaldırılma Anı Kazaların Devamı İçin Tıklayın

2008 - Sundus

Libya’nın Trablusgarp kentinde fırtına sonrası “Sundus” adlı gemi parçalanarak kıyıya vurmuştu. Gemideki kaybolan 5 mürettebattan 3’ü ise Türk vatandaşıydı.

Arşiv görseli Kazaların Devamı İçin Tıklayın

2023 - Kafkametler

Zonguldak’ın Karadeniz Ereğli ilçesinde limana çıktıktan sonra mendireğe çarparak batan Kafkametler gemisindeki 12 mürettebattan 1’i ölü olarak bulunurken kalan 11 denizci için arama çalışmaları halen devam etmektedir.

Türkiye’de Gerçekleşmiş En Büyük Denizcilik Kazaları Kafkametler Türkiye’de Gerçekleşmiş En Büyük Denizcilik Kazaları Geminin fırtınalarla boğuşma anı
Muhabir: Nurcan Günay