Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Türkiye 2030’a kadar batarya üssü olacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye’nin 2030 yılına kadar batarya üretiminde önemli bir merkez haline geleceğini açıkladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı,

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye’nin 2030 yılına kadar batarya üretiminde önemli bir merkez haline geleceğini açıkladı. Bu hedef doğrultusunda, 80 gigavatsaatlik bir üretim kapasitesi inşa edilmesi planlanıyor.

Batarya Teknolojilerinin Önemi

Sanayi Genel Müdürü İlker Murat Ar, batarya teknolojilerinin enerji sistemlerinin güvenilirliğini artırarak temiz enerjiye ulaşım imkanı sunduğunu belirtti. Bu teknolojilerin, sanayide yeni bir rekabet alanı oluşturduğuna dikkat çekti. Lityum-iyon bataryaların hâlâ en yaygın kullanılan teknoloji olduğunu ifade eden Ar, yeni nesil batarya teknolojilerine yönelik araştırma ve geliştirme (AR-GE) çalışmalarının da devam ettiğini vurguladı.

Türkiye 2030'a kadar batarya üssü olacak

Geleceğin Batarya Teknolojileri

Türkiye, katı hal bataryaları, lityum-kükürt ve sodyum-iyon gibi alternatif teknolojiler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Metal-hava bataryalarının da gelecekte endüstrinin yönünü belirleyecek kritik teknolojiler arasında yer alması bekleniyor. Ar, bu teknolojilerin geliştirilmesi sürecinde sürdürülebilir ham madde tedarikinin ve geri dönüşüm süreçlerinin önemine değindi.

Türkiye’nin Yatırım Potansiyeli

Türkiye, otomotiv sektörü ve yenilenebilir enerji alanındaki güçleriyle batarya ve enerji depolama sistemleri için büyük bir yatırım potansiyeline sahip. Ar, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak yerli batarya üretimini teşvik etmek, kritik minerallerin yerli kaynaklardan temin edilmesi ve AR-GE çalışmalarına destek vermenin öncelikleri arasında olduğunu ifade etti.

Türkiye 2030'a kadar batarya üssü olacak

Türkiye’nin Batarya Üssü Olma Yolunda İlerleyişi

PİLDER Başkanı Kadem Usta, Türkiye’nin batarya üretim ekosistemindeki gelişmeleri değerlendirerek, şu anda 2 hücre üretim tesisi ile 100’e yakın lityum-iyon batarya üretim tesisinin faaliyette olduğunu açıkladı. Ayrıca, yatırım aşamasında olan yeni hücre üretim tesisleriyle bu sayının artması bekleniyor. Usta, Türkiye’nin 2030 yılına kadar 80 gigavatsaat batarya üretim kapasitesini aşacağını öngördüklerini belirtti.

Sürdürülebilirlik ve Çevre Dostu Yaklaşımlar

Usta, batarya teknolojilerinin her aşamasında sürdürülebilirlik ve çevre dostu yaklaşımların ön planda tutulduğunu vurguladı. Türkiye’nin, ham madde üretiminden geri dönüşüm süreçlerine kadar geniş bir batarya ekosistemine sahip olduğunu ifade etti. Ayrıca, lityum-iyon teknolojisinin hızla büyümesiyle elektrikli araçlar ve enerji depolama sistemleri gibi alanlarda bu teknolojilerin büyük önem taşıdığını dile getirdi.