Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki görüşmelerde 2024 yılı bütçesine ilişkin milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Ersoy, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) öncesi tanıtımın fuar ağırlıklı olduğunu belirterek, bugün Türkiye'nin 200 ülkede 400 filmle tanıtımının yapıldığını ifade etti. TGA'ya ödeme yapanların çoğunlukla sektör temsilcileri olduğunu vurgulayan Ersoy, sektör paydaşlarının seçtiği temsilcilerden oluşan ajans yönetim kurulunun bütçeyi belirlediğini söyledi.

Bakanlığın ajans içindeki rolüne de değinen Ersoy, "Bakanlığın da ajans içinde iki koltuğu var. Katkı vermemiz gerektiğinde daha fazlasını, ihtiyaç olduğunda veriyoruz." dedi.

Ersoy, Türkiye'nin turizm potansiyeli olduğunu ancak krizlere açık olduğunu ifade ederek, bu krizlere karşı turizm sektörünün bağışıklığını artırdıklarını belirtti. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı'nın bu bağlamda önemli bir rol oynadığını dile getiren Ersoy, "Bu ajans, Türkiye'nin turizm bağışıklığını sağlıyor. Sektör istiyor bu ajansı, sahipleniyor." şeklinde konuştu.

Turizm hedefleri konusundaki eleştirilere de yanıt veren Ersoy, Orta Vadeli Program'da açıklanan hedeflerin fazlasıyla gerçekçi olduğunu savundu. Bakanlık olarak 5 yıllık süreçte kişi başı gecelik harcamanın 65 dolardan 100 dolara çıktığını belirten Ersoy, 2028'de kişi başı gecelik harcamayı 130 dolar hedeflediklerini ve yüzde 30 büyüme hedeflediklerini ifade etti.

Ersoy, turizmin 12 aya yayılması noktasında golf sahalarının artırılmasına ilişkin eleştirilere de değinerek, golf sahalarının turizmde etkili bir sonuç verdiğini belirtti. Ancak bu konuda sektör temsilcilerinin karşı çıkmasını eleştiren Ersoy, "Bu şekilde mi turizmi büyüteceğiz?" diye sordu.

Geleceği Miras Projesi'ne de değinen Ersoy, bu projenin arkeoloji alanında önemli bir çalışma olduğunu söyledi. Türk koordinatörlerin kazılara atanmasıyla denetimin sağlandığını belirten Ersoy, "Sit alanlarında, arkeoloji alanında harikalar yaratıyoruz." dedi.

Ersoy, sürdürülebilirlik konusunda Türkiye'nin Paris Antlaşması'na imza attıktan sonra hızlı hareket ettiğini ve konaklama sektöründe yapılan yasa değişiklikleri ve protokollerle gelişme kaydedildiğini ifade etti. Ayrıca, kültür yolu festivalleri ve özel tiyatrolara yönelik destekleri eleştirel bir bakış açısıyla savundu.

Son olarak, konutların turizm amaçlı kısa süreli kiralanmasına ilişkin düzenlemeleri değerlendiren Ersoy, bu konuda getirilen düzenlemelerin şehirlerin omurgasını bozmasını önlediğini belirtti. Haydarpaşa ve Sirkeci için oluşturulan Danışma ve Bilim Kurulu'nun önemine vurgu yaptı ve peribacalarıyla ilgili yasalara aykırı hareket edenlere hapis cezası getirildiğini hatırlattı.

400 bin kişinin borcu siliniyor? Sizin de siliniyor olabilir! 400 bin kişinin borcu siliniyor? Sizin de siliniyor olabilir!

Görüşmelerin ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Kapadokya Alan Başkanlığı, Uludağ Alan Başkanlığı, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığının 2024 bütçeleri kabul edildi.

Muhabir: Eray Özden Akça