Vatandaşlarımız genellikle uyurken telefonlarını şarjda bırakıyorlar. Bu durum, telefon bataryasının aşırı ısınmasına ve şişmesine neden olabilir, hatta patlamalara yol açabilir. Bu nedenle, telefonunuzu aşırı şarjdan korumak ve güvenli bir şekilde kullanmak için, şarj işlemlerini daha dikkatli yönetmekte fayda vardır.

Neden şarj olan telefonun yanında uyunmaz?

Apple, yaptığı açıklamada, "Şarj kablosuna bağlı bir cihazın yanında uyumak yangın, elektrik çarpması, yaralanma, akıllı telefon veya maddi hasara yol açabilir." ifadelerini kullanarak, telefonların her zaman iyi havalandırılan bir odada şarj edilmesini tavsiye etmektedir.

Türkiye’nin yerli insansız helikopteri göklerde Türkiye’nin yerli insansız helikopteri göklerde

Gece telefonu şarjda bırakmak telefona zarar verir mi?

Gece yatarken telefonu şarjda bırakmak, bataryanın aşırı yüklenmesine ve ömrünün azalmasına neden olabilir. Bu nedenle, telefonu yatarken şarjda bırakma alışkanlığınız varsa, cihazınızın ömrünü uzatmak ve güvenliğini sağlamak adına bu alışkanlıktan vazgeçmek önemlidir.

takıp uyumayın

Telefon şarjda oynanır mı?

Şarj sırasında telefonu kullanmak, kabloda ya da şarj bağlantı noktalarında zarar meydana getirebilir. Yukarıda bahsedildiği gibi, telefonu şarj sırasında kullanmanın genel olarak bir zararı olmasa da, zorunlu olmadıkça şarj işlemi sırasında akıllı telefonu kullanmamak daha faydalı olabilir.

Bir telefon günde kaç kez şarj edilmeli?

Özellikle batarya kapasitesinin yüzde 20'nin altına düşmesine izin verilmemesi, ilerleyen dönemde olası sorunların önüne geçebilir. Günlük kullanımda genellikle tam şarj önerilmese de, ayda bir kez tamamen boşalan bir bataryanın yüzde 100'e kadar şarj edilmesi, batarya ömrü açısından faydalı olarak kabul edilmektedir.

Telefon şarjda ne kadar kalmalı?

Yeni satın alınan telefonların ilk şarj süresinin 6 saat ve üzeri olması, özellikle yeni nesil lityum iyon bataryalar için cihazın tam kapasiteye ulaşması için yeterli bir süre olarak kabul edilebilir.

Telefon en sağlıklı nasıl şarj edilir?

Günümüzde akıllı telefonlarda genellikle lityum iyon piller kullanılmaktadır. Bu tür bataryaların en verimli kullanımı için, telefonun şarj seviyesini mümkün olduğunca orta düzeyde (%30 ila %70) tutmak önerilmektedir.

Pil seviyesini bu aralıkta tutmak, pil ömrünü daha uzun süre koruyabilir. Kısmi şarj, bu bataryaların en iyi performansını sağlamak için genellikle tercih edilen bir yöntem olarak görülmektedir.

takıp uyumayın
Muhabir: Onur Yetgin