Kütahya'da OSB yolunda yine yaralamalı kaza Kütahya'da OSB yolunda yine yaralamalı kaza

Bilim insanları, tavuk mu yoksa yumurta mı önce geldiği tartışmasına ışık tutacak bir araştırmaya imza attı. Araştırmalar, yumurtaların tavuklardan çok önce ortaya çıktığını gösteriyor.

Tarihin en ünlü paradokslarından biri olan “Tavuk mu yumurtadan çıkar, yoksa yumurta mı tavuktan çıkar?” sorusu, felsefeden bilime kadar pek çok alanın ilgisini çekti. İsviçre’deki Cenevre Üniversitesi bilim insanları, bu kadim bilmecenin çözümüne yönelik önemli bulgulara ulaştı.

YUMURTALAR, TAVUKLARDAN MİLYARLARCA YIL ÖNCE VARDI

Bilim insanları, dişi üreme hücrelerinin temel yapı taşı olan yumurtaların, tavukların evriminden çok önce, bir milyar yıl öncesine dayandığını keşfetti. 2017’de Hawaii deniz tortularında bulunan Chromosphaera perkinskii adlı tek hücreli bir tür üzerinde yapılan araştırmalar, yumurtanın kökenlerine dair önemli veriler sundu.

Bu türün çok hücreli yapılara dönüşerek hayvan embriyolarıyla benzerlikler taşıdığı gözlemlendi. Bu durum, embriyonik gelişimden sorumlu genetik programların, hayvan yaşamı ortaya çıkmadan önce bile mevcut olduğunu gösteriyor.

Çalışmanın yazarı Omaya Dudin, doğanın “tavukları icat etmeden” çok önce “yumurta oluşturma araçlarına” sahip olduğunu belirtiyor. Marine Olivetta ise, yumurtaların tarihçesini bir milyar yıl öncesine kadar izleme şansı veren bu türün önemini vurguluyor.

TAVUKLAR İNSANLAR TARAFINDAN EVCİLLEŞTİRİLDİ

Yılın başlarında yayınlanan bir başka araştırmaya göre, tavukların düzenli yumurtlama yeteneği, binlerce yıl önce insanların dikkatini çekerek evcilleştirilmelerine yol açtı. Bugün bildiğimiz evcilleşmiş tavuklar, evrimsel süreçte bir yumurtadan çıktı.

Elde edilen bulgular, yumurtaların, tavuklardan çok önce doğada var olduğunu kesinleştiriyor. Bu bakış açısıyla tartışmanın galibi yumurtalar oluyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ