Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla, Batı Anadolu’nun en büyük Tunç Çağı merkezlerinden biri olan Tavşanlı Höyük’te önemli arkeolojik bulgulara ulaşıldığını duyurdu.
Bakan Ersoy’un verdiği bilgilere göre, kazılarda mermer, kemik ve pişmiş topraktan yapılmış, insan biçimli 7 adet idol gün yüzüne çıkarıldı. Bu eserlerin, yaklaşık 4.500 yıl öncesine ait olduğu tahmin ediliyor. İdollerin, dönemin dini ritüellerine dair eşsiz veriler sunduğu belirtiliyor.
OCAK ETRAFINDA SIRALI İDOLLER: RİTÜEL ALANI OLABİLİR
Kazı alanında bulunan 7 idolün, bir ocak etrafında yan yana dizili şekilde ortaya çıkması, arkeologlar tarafından büyük bir dikkatle inceleniyor. Bu düzenlemenin, Tunç Çağı’na ait dini tören ya da sunu alanı olabileceği değerlendiriliyor.
Ersoy ayrıca, kazılar sırasında tamamlanmamış seramik parçalarına da ulaşıldığını belirtti. Bu bulgular, dönemin seramik üretim süreçlerini ve günlük yaşam pratiklerini anlamada önemli bir kaynak olarak görülüyor.
KAZILAR DEVAM EDİYOR
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü koordinesinde yürütülen kazı çalışmalarının 2025 Aralık ayı ortasına kadar sürmesi planlanıyor. Bakanlık, kazılar ilerledikçe Tunç Çağı’nın dini, kültürel ve ekonomik yaşantısına dair daha fazla bilgiye ulaşılacağını öngörüyor.





