Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Doğal Kaynaklar kıdemli yöneticisi Martial Bernoux, tarım ve hayvancılığın iklim değişikliği ile mücadelede kritik bir rol oynadığını söyledi. Bernoux, özellikle tarım ve hayvancılık faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının daha fazla gündeme gelmesi gerektiğine dikkat çekti.

SERA GAZI EMİSYONLARIN KAYNAĞI:METAN VE NİTRÖZ OKSİT

Tarımsal faaliyetlerin önemli bir sera gazı kaynağı oluşturduğuna işaret eden Bernoux, metan ve nitröz oksit gazlarının özellikle hayvancılık ve gübre kullanımından kaynaklandığını belirtti. Tarım sektörü, metan gazı emisyonlarının yüzde 40'ından sorumlu ve bu gazın küresel ısınmaya etkisi büyük. Ayrıca, nitröz oksit salımları da ciddi bir problem teşkil ediyor. FAO yetkilisi, bu gazların salınımını azaltmak için tarım ve hayvancılık sektörünün harekete geçmesinin gerektiğini vurguladı.

İlkokulu öğrencileri kitap sevgisini kostümlerle anlattı İlkokulu öğrencileri kitap sevgisini kostümlerle anlattı

COP ZİRVELERİNDE TARIM VE HAYVANCILIĞA DAHA FAZLA DİKKAT EDİLMELİ

COP28’de başlayan tarım odaklı süreçlerin, COP29'da bir adım öteye taşındığına değinen Bernoux, tarımın iklim krizi mücadelesinde daha fazla yer alması gerektiğini söyledi. Brezilya'daki COP30’da ise tarım, orman ve biyoekonomi alanlarındaki zorlukların nasıl ele alınacağına dair beklentilerini dile getirdi. Bernoux, tarım sektörünün, alınan kararların merkezinde yer alması gerektiğini belirtti.

GIDA İSRAFI VE İKLİM KRİZİYLE MÜCADELE

Bernoux, gıda üretiminin yanında, gıda israfının da ciddi bir problem olduğunu ve gıda sisteminin tüm aşamalarına odaklanılması gerektiğini ifade etti. Gıda israfının sadece doğal kaynak israfı olmadığını, aynı zamanda üretim sürecinde harcanan zaman, enerji ve emeğin kaybı anlamına geldiğini söyledi.

Bernoux, "Kaybedecek zamanımız yok" diyerek, tarım sektörünün çözümün bir parçası olması gerektiğini belirtti ve iklim kriziyle mücadele için hızlı aksiyon alınması gerektiğine vurgu yaptı.

Kaynak: AA