Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

SPK’dan 15 şirketin borçlanma aracı ihracına yeşil ışık

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) haftalık bültenine göre, SPK 15 şirketin borçlanma aracı ihracını onayladı.

BORÇLANMA ARACI NEDİR?

Borçlanma araçları, genellikle şirketlerin veya devletlerin finansman ihtiyaçlarını karşılamak için kullandığı, yatırımcılara belirli bir süre boyunca faiz veya kira geliri sağlayan finansal araçlardır. Tahviller, bonolar ve kira sertifikaları gibi çeşitleri bulunur.

HANGİ ŞİRKETLER?

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) haftalık bültenine göre, Kurul, Derlüks Yatırım Holding AŞ’nin 75 milyon lira tutarındaki bedelli sermaye artırımı başvurusunu onayladı.

Aynı zamanda Marmaris Altınyunus Turistik Tesisler AŞ’nin 1 milyar 350 milyon TL satış bedeli karşılığı nominal tutarda artırılması nedeniyle ihraç edilecek ve tahsisli olarak Koç Holding AŞ’ye satılacak nama yazılı paylara ilişkin ihraç belgesinin onaylanması talebini kabul etti.

Ayrıca, SPK, Çalık Enerji Sanayi ve Ticaret AŞ’nin 750 milyon lira, Akçansa Çimento Sanayi ve Ticaret AŞ’nin 1 milyar 500 milyon lira, Opet Petrolcülük AŞ’nin 2 milyar lira, Beyaz Filo Oto Kiralama AŞ’nin 250 milyon lira, Parafinans Faktoring AŞ’nin 75 milyon lira, Doğan Dış Ticaret ve Mümessillik AŞ’nin 449 milyon lira, Tiryaki Agro Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ’nin 1 milyar 250 milyon lira, Orfin Finansman AŞ’nin 1 milyar lira, Aztek Teknoloji Ürünleri Ticaret AŞ’nin 1 milyar lira, Anadolu Efes Biracılık ve Malt Sanayii AŞ’nin 5 milyar lira, Invest AZ Yatırım Menkul Değerler AŞ’nin 150 milyon lira, QNB Finans Faktoring AŞ’nin 2 milyar 675 milyon lira, Quick Finansman AŞ’nin 350 milyon lira, Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği AŞ’nin 600 milyon dolar, Kalibre Boru Sanayii ve Ticaret AŞ’nin 75 milyon dolar tutarındaki borçlanma aracı ihracı başvurusunu onayladı.

PARA CEZALARI

Bu kararlarla birlikte, SPK aynı zamanda bazı kişilere idari para cezaları verdi. Girişim Elektrik Sanayi Taahhüt ve Ticaret AŞ pay piyasasında gerçekleştirilen işlemlerden dolayı 1 kişiye 209 bin 349 liralık idari para cezası uygularken, Silverline Endüstri ve Ticaret pay piyasasındaki işlemlerle ilgili 1 kişiye 19 milyon 923 bin 105,72 lira, Yapı Kredi Yatırım Menkul Değerler AŞ’ye 1 milyar 814 bin 347 TL, Ak Yatırım Menkul Değerlere 1 milyon 921 bin 326 lira, Re-Pie Portföy Yönetimi AŞ’ye 209 bin 349 lira idari para cezası verdi. Ayrıca, SPK, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik olarak internet aracılığıyla yurt dışında kaldıraçlı işlem yaptırıldığı tespit edilen 52 internet sitesine erişimin engellenmesi için hukuki işlemlerin yapılmasına karar verdi.