Balıkesir'in Havran ilçesinde, tescilli mandalina ve siyah incir bahçelerinin yanı sıra zeytinliklerin çevrelerine sınırlarının belli olması ve hırsızlığa karşı önlem amaçlı dikilen "deve dişi" nar, üreticiye ek gelir sağlıyor.

Tatlı ve iri taneli olması dolayısıyla tercih edilen, yıllık üretimi zamanla 500 tondan 1500 tona kadar yükselen Havran narı, zeytin, mandalina ve incir üreticisinin ek gelir kapısı haline geldi.

İşçiler tarafından makaslarla özenle kesilerek dallarından alınıp kasalara dizilerek Havran Sebze ve Meyve Hali'ne taşınan ve boyutlarına göre gruplandırılan narlar, Balıkesir'in yanı sıra İstanbul, Bursa, İzmir, Çanakkale ve Edirne'ye gönderiliyor.

Sınır belirlemek için dikilen nar ağaçları ekonomiye katkı sağlıyor

Havran Sebze ve Meyveciler Esnaf Odası Başkanı Murat Hançer, ilçede "deve dişi" nar hasadının başladığını söyledi.

İlçede nar bahçesi bulunmadığını anlatan Hançer, "Zeytin ve mandalina bahçelerinde hırsızlık oluyor, ürünlerimiz arazilerimizden çalınıyor. Üreticimiz de tarlalarının etrafına nar fidanları dikerek hem sınır, çit gibi görev görüyor hem de üzerindeki üründen faydalanmış oluyor. Hemen hemen bütün arazilerimizin etraflarında nar ağaçları vardır." ifadesini kullandı.

Havran Sebze ve Meyveciler Hali komisyoncularından Güven Alpsu da nar üretiminin Havran'da yıllardır yapıldığını belirtti.

Alpsu, diğer illerden nara yoğun talep olduğunu anlatarak, "Nar genelde bakım istemez ama suyunu bol verdiğinizde verimi de yüksek olur. Aşureden tutun da birçok üründe kullanılır. İlçemiz için de iyi bir gelir kaynağıdır. Narın suyu kola ya da diğerlerinden daha faydalıdır." dedi.

Sahte dolarları piyasaya süren 4 kişi yakalandı Sahte dolarları piyasaya süren 4 kişi yakalandı

ü

Muhabir: Gülsen Ünlütabak