TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, TEKNOFEST 2024 Roket Yarışması'nda yer alarak Türkiye’nin bağımsız ve güçlü yarınları için önemli mesajlar verdi.

Tuz Gölü Hisar Atış Alanı'nda ROKETSAN yürütücülüğünde gerçekleştirilen yarışmada, 7 farklı kategoride 80 finalist takım yarıştı.

TEKNOFEST'in Kalbi: Yarışmalar

Bayraktar, gazetecilere yaptığı açıklamada, TEKNOFEST’in başarısında en büyük payın, 50 farklı alanda düzenlenen yarışmalar olduğunu ifade etti. Yarışmaların en heyecan verici anının, gençlerin kendi tasarladıkları roketleri gökyüzüne fırlattıkları an olduğunu belirtti.

Bayraktar, "TEKNOFEST, geometrik bir artışla bu günlere geldi. ABD’deki yarışmalarda Türk takımlarının dünya şampiyonu olması, yarının uzay teknolojilerinde Türk mühendislerinin başaracağı projelerin müjdecisidir." dedi.

Selçuk Bayraktar, Türkiye’nin bağımsız ve güçlü bir geleceğe ulaşmasında en önemli unsurun nitelikli insan kaynağı olduğunu vurguladı. "Bu büyük projeleri hayata geçirmek için güçlü bir niyetin olması gerekiyor. Sadece donanım yetmiyor. Ülkemizin geleceğini şekillendirecek nesillerin yetişmesi için çalışıyoruz." diye ekledi.

Bayraktar, geçmişte Türkiye’de yeterli imkanlar olmadığı için yurtdışında başarılı olan Türk mühendislerinin, bugün artık Türkiye’de dünya çapında projeler yapma fırsatına sahip olduklarını söyledi.

Nvidia GeForce RTX 50 serisi çıkış tarihi ve özellikleri sızdırıldı Nvidia GeForce RTX 50 serisi çıkış tarihi ve özellikleri sızdırıldı

Bayraktar, konuşmasında Baykar'ın dünyada en büyük SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) üreticisi ve ihracatçısı konumuna geldiğine de dikkat çekti.

"Küresel konumlama sistemi inşa ediyoruz"

Zihinlerdeki engellerin kalktığını düşündüğünü aktaran Bayraktar, şunları kaydetti:

Türkiye'de artık bizler de teknolojik gelişme yaptığımızda dalga geçilebiliniyordu. Artık bu gibi durumlar pek gelmiyor. Özelikle yapılan işler bir anlamda vücut bulması milletimizde de özgüven uyandırdı. Artık 'biz yapamayız' duygusu ortadan kalktı. Artık 'biz nasıl yaparız, dünyada nasıl lider oluruz' üzerine tartışmalar dönüyor. Ülkemizin Milli Uzay Programı açısından bizler de bir girişimle dünyada pek eşine, benzerine rastlanmayacak şekilde küresel konumlama sistemi inşa ediyoruz. Bu sistemler için gerekli finansal kaynağı insansız hava araçlarımızdan elde ettiğimiz gelirle yapıyoruz. İş, beyinlerde ve gönüllerde bitiyor.
Kaynak: AA