Sarı Nokta Hastalığı, tıp literatüründe yaşa bağlı makula dejenerasyonu olarak da adlandırılır. Bu hastalık, gözün retina tabakasında yer alan ve en net görmeden sorumlu olan makula bölgesindeki reseptör hücrelerin ilerleyici bir şekilde kaybı sonucu ortaya çıkar. Hastalık, merkezi görmenin kaybına neden olurken, zamanla hücrelerin yok olmasıyla birlikte görme alanı kenarlara doğru daralmaya başlar. Sarı nokta hastalığı, genellikle merkezi görme kaybına yol açtığı için yaşam kalitesini ciddi şekilde etkiler.

Sarı Nokta Hastalığı Türleri

Sarı Nokta Hastalığı, temelde iki farklı türe ayrılır: kuru makula dejenerasyonu ve ıslak makula dejenerasyonu.

Kuru Makula Dejenerasyonu

En yaygın görülen sarı nokta hastalığı türüdür. Hastaların yüzde 85-90'ında bu tür izlenir. Retinanın makula bölgesinde sarı renkli küçük maddelerin birikmesi, makulaya zarar verir ve görme kaybına yol açar.

Islak Makula Dejenerasyonu

Hastaların yüzde 10-15'inde görülen bu formda, makulanın altında anormal yapıda kan damarlarının gelişmesi sonucu meydana gelen kanamalar ve sıvı birikimleri nedeniyle makula yapısı zedelenir ve tipik görme kaybı yaşanır.

Sarı Nokta Hastalığına Risk Grupları

Sarı nokta hastalığının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, gelişme riski yüksek olan bazı gruplar tanımlanmıştır. Bu gruplar arasında 65 yaş ve üstü kişiler, kadınlar, beyaz tenli, renkli gözlü Avrupa kökenli kişiler, ailesinde makula dejenerasyonu öyküsü bulunanlar, sigara içenler, fazla kilolu olanlar, kalp damar hastalığı öyküsü olanlar, yüksek tansiyon hastaları ve yüksek kan kolesterolü bulunanlar yer alır.

Bazal metabolizma hızı kilo alıp vermede büyük rol oynuyor Bazal metabolizma hızı kilo alıp vermede büyük rol oynuyor

Sarı Nokta Hastalığı Belirtileri

Sarı Nokta Hastalığı ilerleyici bir hastalıktır ve erken evrelerinde belirtiler fark edilemeyebilir. Ancak ilerleyen dönemlerde şiddetlenen semptomlar arasında düz çizgilerde bozulmalar, merkezi görme alanında kayıp, az ışıkta görememe, bulanık görme, yüzleri tanımada güçlük ve renk ayrımında zorluk yer alabilir.

Sarı Nokta Hastalığı Tanısı ve Tedavisi

Sarı Nokta Hastalığı tanısı için uzman bir hekim tarafından detaylı hastalık öyküsü alınır ve göz dibi muayenesi yapılır. Tanıda genellikle özel aletler eşliğinde ışık altında göz dibi muayenesi ve görme alanının kapsamını inceleyen cihazlar kullanılır. Sarı Nokta Hastalığı için kesin bir tedavi bulunmamakla birlikte, hastalığın ilerlemesini yavaşlatıcı ve hayat kalitesini artırıcı tedavi yöntemleri uygulanır. Tedavide kullanılan yöntemler, hastalığın alt tipine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Kuru makula dejenerasyonu tedavisinde rehabilitasyon ve cerrahi yöntemlere başvurulabilirken, ıslak makula dejenerasyonu tedavisinde anormal kan damarlarının giderilmesi hedeflenir.

Muhabir: Eray Özden Akça