Sağlıklı beslenme yeterli ve dengeli beslenmedir. Vücudumuzu oluşturan hücrelerin düzenli ve dengeli çalışması için besin öğelerinden yani yağlar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve minerallerden yeterli miktarda almalıyız.
Sağlıklı beslenme, hem sağlığın hem de vücut formunun korunması açısından en önemli konulardan bir tanesidir. Herkes pürüzsüz bir cilde, güçlü saç ve tırnaklara sahip olmak ister. Bunlara ve daha fit bir bedene sahip olmanın yolu sağlıklı beslenme programı uygulamaktan geçer.
Uzun vadede sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmek için başlangıçta küçük adımlarla ilerlemeniz gerekmektedir. Bunun içinde aşağıdaki 10 önemli ipucunu hayatınıza yerleştirin.
1) Beş temel besini her gün tüketin
Sebze ve Meyveler: Doğa Ana ıspanak, patates, lahana, karnabahar, brokoli, havuç, şalgam gibi sebzeler ve portakal, mango, üzüm, limon, şeftali, kayısı gibi meyveler ile geniş bir besin çeşitliliğini önümüze sunar.
Nişastalı Besinler: Kahvaltılık gevrek, mısır, ekmek, makarna, mısır ekmeği ve patates gibi nişastalı besinler sağlıklı bir beslenmenin temel parçalarıdır.
Süt Ürünleri: Süt ürünleri, süt, peynir, krema, tereyağı ve yoğurdu kapsar. Mükemmel kalsiyum ve protein kaynaklarıdır.
Yumurta, Et ve Balık: En önemli protein, çinko, demir ve B vitamini kaynaklarıdır.
Şeker ve Yağ İçeren Yiyecekler: Vücudumuz için gereken güçlü enerji kaynaklarıdır.
Devamı için aşağıya tıklayınız.
2) Günlük yeteri kadar su tüketin
Yaklaşık olarak bir gün içerisinde vücut ağırlığımızın en az 1/36'sı kadar su almalıyız. Örneğin 72 kg. ağırlığındaki birisinin günlük su ihtiyacı en az 2 litredir. Bu ihtiyacın bir kısmının muhtelif yiyecekler yolu ile alındığını varsaysak bile bir yetişkinin günde en az 1,5 litre su içmesi gerekmektedir.
Devamı için aşağıya tıklayınız.
3) Hayatınızdan trans yağları uzaklaştırın
Gıda sektöründe trans yağ içeriği en yüksek besinler:
- Margarin
- Ekmek, pasta gibi unlu mamuller
- Patlamış mısır
- Dondurma
- Atıştırmalıklar
- Patates kızartması, çıtır tavuk gibi fast foodlar
- Kahve kreması olarak sayılabilir.
ü
Devamı için aşağıya tıklayınız.
4) Kendinize aylık beslenme programı oluşturun
Aylık sağlıklı beslenme programı oluştururken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri listenizde mutlaka A/C vitamini içeren gıdaların olmasıdır. Beslenme programınızda taze sebze ve meyveler, balık, ceviz, fındık, süt ürünleri bulunmalıdır.
Devamı için aşağıya tıklayınız.
5) Sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzaklaşın
Sigara ve alkol alışkanlığı kesinlikle sağlıklı beslenme önerileri arasında yer almaz. Beyin ve kalpte damar tıkanıklığına neden olur. Kalp krizi ve tansiyon yükselmesi görülür. Kısaca pek çok zararı olan bu alışkanlıkları hayatınızdan çıkarın.
Devamı için aşağıya tıklayınız.
6) Çinko içeren yiyecekler tüketmeyi ihmal etmeyin.
Sağlıklı beslenme listesi oluştururken çinko içeren yiyecekleri es geçmemek gerekmektedir. Çinko; bağışıklık sistemini desteklemek, saç, tırnak, cilt sağlığına katkıda bulunmak, kemik mineral yoğunluğunu artırmak, antioksidan etkinlik göstermek, göz hastalıklarının tedavisine destek olmak gibi birçok faydası bulunur. Haftada birkaç defa balık ve deniz ürünleri tüketerek bu ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Devamı için aşağıya tıklayınız.
7) Süt ve süt ürünleri tüketin
Kalsiyum alımı tüm vücut sağlığı için oldukça önemlidir. Her gün 2 bardak süt içerek veya yoğurt tüketerek kalsiyum ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Laktoz intoleransınız varsa laktozsuz süt tüketebilirsiniz.
Devamı için aşağıya tıklayınız.
8) Lifli gıdalar tüketin
Lifli gıdalar, kabızlığın önlenmesinde veya giderilmesinde, kilo verme amaçlı uygulanan diyetlerde tercih edilen besinler arasındadır. Lifli gıdalar sık bilinen bu faydalarına ek olarak diyabet, kalp damar hastalıkları ve bazı kanser türlerine karşı da koruyucu olurlar.
Devamı için aşağıya tıklayınız.
9) Her gün en az 2-3 porsiyon meyve tüketin
Vitamin ve mineral kaynağı olan sebze ve meyveler sağlıklı beslenme zincirinde büyük bir yere sahip. Yüksek antioksidan içerikleri sayesinde meyveler kalp, kanser, diyabet gibi metabolik hastalıklardan korunmamıza destek olur.
Devamı için aşağıya tıklayınız.
10) Sağlıklı ve düzenli beslenmeye dikkat edin
En önemlisi sağlıklı besinler tüketmeye özen gösterin. Kendinize ait beslenme programınıza uyarak beslenme hayatınızda bir düzen sağlayın.
ü
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR.https://kutahyaekspres.com/elektrik-faturanizi-dusurmenin-yollari/
KAYNAK