Basın İlan Kurumu’nun 32. Dönem 8. Genel Kurulu, Genel Müdür Cavit Erkılınç’ın açılış konuşmasıyla başladı.

Erkılınç, Kurumun faaliyetleri ve gündem maddeleri hakkında bilgi verirken, özellikle resmî ilan fiyat tarifesine yapılacak zam oranları, mevzuat değişiklikleri ve sektörel zorluklar üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

"Zam Oranları Hassas Dengeler Gözetilerek Belirlendi"

Genel Müdür Erkılınç, resmî ilan fiyat tarifesine yapılacak zam oranlarıyla ilgili dikkat çekici bir değerlendirme yaparak şunları söyledi:

Kütahya’da üreticilere 8 milyon liralık tohum desteği Kütahya’da üreticilere 8 milyon liralık tohum desteği

“Son iki yılda enflasyon üstü yapılan zamların getiri ve götürülerini açıkça tartışmamız gerekiyor. Teklif edilen yüzde 32,14 ve yüzde 23,53 zam oranları, gelebilecek itirazları göğüsleyebilecek şekilde hassas dengeler gözetilerek hazırlanmıştır.”

Resmî Ilan Fiyat Tarifesinde Değişiklik Yapıldı (1)

Erkılınç, ilan adetlerinde yaşanan düşüşe de dikkat çekerek 2024 yılının ilk 10 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre 7 bin adetlik bir kayıp yaşandığını ve bu sayının yıl sonunda 10 bine ulaşabileceğini vurguladı.

Mevzuatın Güncellenmesi Hayati Öneme Sahip

Erkılınç, Kurumun 1961 yılında yürürlüğe giren ve büyük oranda değişmeden kalan 195 sayılı Kanun’un güncellenmesi gerektiğini belirtti. Bu konuda Anayasa Mahkemesi’nin 2022 yılında verdiği pilot kararla Basın Ahlak Esasları’na ilişkin mevzuatın yeniden düzenlenmesi gerektiğini hatırlatan Erkılınç, şu ifadeleri kullandı:

“Aradan geçen iki yılı aşkın sürede gerekli değişiklik yapılmadı. Mevcut durumda, bekleyen dosya sayısı 100’e yaklaştı ve Anayasa Mahkemesi 14 dosyayı içeriklerine girmeden sonuçlandırdı. Bu durum sektördeki aktörler arasında belirsizlik yaratıyor.”

Yerel ve Ulusal Yayınlar için Uyarılar

Tekirdağ, İzmir ve Bursa’da düzenlenen bölge toplantılarında 300’e yakın gazete ve internet haber sitesinin temsilcileriyle bir araya gelen Erkılınç, ilan pastasının küçülmesi, nitelikli yayıncılık ve yerel basının yaşadığı zorluklar gibi önemli konuları ele aldı.

Resmî Ilan Fiyat Tarifesinde Değişiklik Yapıldı (3)

Erkılınç, tirajı 50 binin üzerinde olan ulusal gazetelerle yapılan toplantılarda, tiraj kaybının resmî ilan gelirlerini tehlikeye attığını belirtti:

“Tirajı 100 binin üzerindeki yayınların bu rakamın altına düşmesi, yıllık 250 milyon TL’nin üzerinde gelir kaybına neden olabilir. Yerel gazetelerde ise ilanların kısa metinlerle başka süreli yayınlara yönlendirilmesi gibi tehlikeler söz konusu.”

Erkılınç, yapılan her zammın ilan adetlerinde azalmaya neden olduğunu ve kamu kurumlarının ilan verme alışkanlıklarını etkilediğini ifade ederek şunları ekledi:

“Yüksek zam oranları kamu kurumlarını alternatif arayışlara itiyor. Zam oranlarını belirlerken dengeli bir yaklaşım izledik, aksi durumda daha yüksek oranlar belirlemek Kurumumuzun da işine gelirdi.”

Zam oranlarını düşük bulan Genel Kurul üyelerinin, kendi tekliflerini sunabileceklerini ifade eden Erkılınç, zam oranı üzerinde yaşanabilecek tartışmaların yeni tarifenin Resmî Gazete’de yayımlanmasını geciktirebileceği konusunda uyardı.

Resmî Ilan Fiyat Tarifesinde Değişiklik Yapıldı (4)

Genel Müdür Erkılınç’ın konuşmasının ardından, Başkanlık Divanı seçimi yapıldı ve yoklama alındı. Genel Kurul Gündemi belirlendikten sonra Yönetim Kurulu Durum Raporu ve Denetçiler Raporları okundu.

Komisyonların görüşleri doğrultusunda oluşturulan tekliflerin karara bağlanacağı son oturum, 29 Kasım 2024 Cuma günü gerçekleştirilecek.

Kaynak: Haber Merkezi