Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Osmanlı’nın kurulduğu, doğası ve tarihi ile öne çıkan Kütahya ilçesi: Domaniç

Osmanlı Devleti’nin kurulduğu ilçe

Osmanlı Devleti’nin kurulduğu ilçe olan Domaniç, tarihi, doğası ve kültürüyle de öne çıkıyor. 

Kütahya’nın ilçelerini tanıttığımız yazı dizimizde konuk ilçemiz Domaniç. Doğal güzelliği ile insanların uğrak mekanlarından Domaniç, tarihi ile de adından sıkça söz ettiriyor. 

Osmanlı Devleti’nin kurulduğu ilçe Domaniç, Roma ve Bizans dönemine kalıntıları da bünyesinde barındırıyor. 

Coğrafi Durum ve Doğal Yapı

Kütahya’nın kuzeyinde yer alan ilçenin yüzölçümü 1.240 km2, rakımı 870 metredir. Yeryüzü şekilleri bakımından dağlar ve ormanlarla kaplıdır. Bitki örtüsü çam ve kayın ormanlarından oluşmaktadır. İklim bakımından karasal iklim kuşağındadır.

Tarihçe:

Domaniç yöresinde yapılan yüzey araştırmalarında tespit edilen höyüklerin, İlk Tunç Çağından olduğu (M.Ö.3000-2500) üzerindeki keramik buluntularından anlaşılmaktadır.

Roma ve Bizans dönemine ait yapı ve kalıntıları ilçede çeşitli yerlerde tespit edilmiştir. Domaniç merkezde toprak altında anıtsal bir Roma mezarı (M.S.II.Y.Y) yer almaktadır.

Bizans hakimiyetinden sonra 13.y.y da Germiyanoğullarının ve daha sonra Osmanlıların hakimiyeti altına girmiştir. 

Osmanlı bu bölgeyi yaylak olarak kullanmış, yöre Ertuğrul Gaziye verilmiştir. Babası Gündüz Alp’in ölümünden sonra Ertuğrul annesi Hayme ana önderliğinde Karakeçili aşireti ile birlikte Karacadağ yöresine yerleşmiştir. Moğol saldırıları sırasında gösterdiği kahramanlık nedeniyle Ertuğrul’a bey unvanı verilmiştir.

Osmanlı kış aylarını Söğüt’te geçirir yazın Domaniç’e gelirdi. İlçe merkezi önceleri Hisarköy iken sonraları Domaniç adını almıştır.15 Temmuzda Yunan işgaline uğrayan Domaniç, 5 Eylül 1922 de işgalden kurtarılmıştır.

Kültür,Turizm ve Spor:

İlçede İlçe Halk Kütüphanesi mevcut olup; okuyuculara hizmet sunmaktadır. Ormanlarımız piknik ve kamp alanı olarak Turistik kullanmaya uygundur. İlçe merkezinde 1 adet spor kulübü ve 1 adet de turizm ve folklor araştırma derneği faaliyette bulunmaktadır.

Altyapı ve Ulaşım:

İl merkezine 90 km. uzaklıkta bulunan İlçemizi ile bağlayan yolun Domaniç-Tavşanlı arası dar ve bozuk olup yolun yapılması gerekmektedir. İlçeyi Bursa İnegöl’e bağlayan yolun Domaniç-Kocayayla arası bakımsız ve bozuk olup bu yolda da ıslah ve karla mücadele çalışmaları yapılması gerekmektedir. Devletin temel altyapı hizmetlerinden; yol, su, elektrik ve telefondan tüm ilçe halkı faydalanmaktadır.

Osmanlı’nın kurulduğu doğası ve tarihi ile öne çıkan Kütahya ilçesi: Domaniç

Diğer fotoğraflar için tıklayınız…