Orta Çağ Modern Bilimin kurucusu İbn-i Sina, yazdığı kitaplarla tıp bilimine katkılarını sürdürüyor. İl Sağlık Müdürlüğü İbn-i Sina Haftası dolayısıyla bilgilendirme mesajı yayımladı. İl Sağlık Müdürlüğü 14-20 Ağustos İbn-i Sina Haftası dolayısıyla mesaj yayımladı. İbn-i Sina’nın Avrupa’da Avicenna olarak tanındığı belirtilen açıklamada, ünlü bilim insanının Orta Çağ Modern Bilimin kurucusu olduğu kaydedildi. İbn-i Sina’nın hekimlerin önderi olarak bilindiğine vurgu yapılan açıklamada, “17 Ağustos 980’de Buhara'nın Afşana kasabasında doğmuş, 21 Haziran 1037’de Hemedan’da vefat etmiştir. Doğumunun 1003. yıldönümü olan 1983'den itibaren her yıl Ağustos ayının 3. haftası İbn-i Sina Haftası olarak belirlenmiştir. İbn-i Sina yaşadığı döneme damgasını vurmuş ve tıp alanındaki çalışmalarıyla tanınmıştır.” denildi.
“450 MAKALE YAZDI, 240’I GÜNÜMÜZE KADAR ULAŞTI”
Ünlü bilim insanının birçok eser kaleme aldığı hatırlatılan açıklamada, özellikle kalp-damar sistemi ile ilgili olan eserlerin dikkat çektiği belirtildi.
Değişik konular üzerine 240'ı günümüze gelen 450 kadar makale yazdığı aktarılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yazılarının 150 tanesi felsefe, 40 tanesi de tıp üzerinedir. İbn-i Sina dendiğinde, onun adıyla özdeşleşmiş ve Batı ülkelerinde 16. yüzyılın, Doğu ülkelerinde ise 19. yüzyılın başlarına kadar okunmuş ve kullanılmış olan El-Kânûn Fî’t-Tıb (Tıp Kanunu) adlı eseri akla gelir. Beş kitaptan oluşan bu ansiklopedik eserin birinci kitabı; anatomi ve koruyucu hekimlik, ikinci kitabı; basit ilaçlar, üçüncü kitabı; patoloji, dördüncü kitabı; ilaçlarla ve cerrahi yöntemlerle tedavi ve beşinci kitabı ise çeşitli ilaç terkipleriyle ilgili ayrıntılı bilgiler vermektedir.”