Tokat'ın Niksar ilçesi, coğrafi işaretli cevizleri ile tanınırken, bu özel ürünün işlenmesi ve ambalajlanması sürecinde kadınlar büyük bir rol üstleniyor.

Niksar'da son yıllarda ortalama 2 bin 500 ton ceviz üretiliyor ve bu cevizler, hasat sonrası özel işlemlere tabi tutularak sofralara ulaştırılıyor.

Cevizlerin kabuklarının kırılması işlemi, Niksar ilçesinde yaşayan birçok kadın için ek gelir kaynağı oluşturuyor. Cevizleri kıran kadınlar, evlerinin önünde veya küçük işletmelerinde bu işlemi gerçekleştirerek aile ekonomisine destek sağlıyorlar.

Fadime Durmuş gibi birçok kadın, yıllardır ceviz kırma işiyle meşgul. Durmuş, günde yaklaşık 2 çuval ceviz kırarak aile ekonomisine katkıda bulunuyor. Cevizi kırmayı zor bir iş olarak görmeyen Durmuş, her mahallede bu işi yapan kadınların olduğunu belirtiyor. Ceviz kırma işinin, kadınların evlerinde boş zamanlarını değerlendirmelerine olanak tanıdığını söylüyor.

Fatma Özçen ise Niksar'da iki yıldır ceviz kırma işi yaptığını paylaşıyor. Bu işin, birçok Niksarlı kadının evlerine ek gelir sağladığını vurguluyor. Sabah saatlerinden itibaren başladığı ceviz kırma işini akşama kadar sürdüren Özçen, bu sayede aile ekonomisine katkı sağlıyor.

Bakan Şimşek, enflasyonda kalıcı düşüşün devam edeceğini söyledi Bakan Şimşek, enflasyonda kalıcı düşüşün devam edeceğini söyledi

Ceviz kırma işi, isteyen kadınlara dağıtan iş insanı Cenk Cengel tarafından destekleniyor. Cengel, Niksar'ın önemli bir ceviz üretim bölgesi olduğunu ve bu işin kadınlar için bir gelir kapısı olduğunu vurguluyor. Ayrıca, coğrafi işaretli cevizlerin kırıldıktan sonra paketlenerek satıldığını ekliyor.

ü

Muhabir: Gülsen Ünlütabak