Curiosity'nin bulduğu organik moleküller, alkanlar olarak bilinen hidrokarbonlardır. Alkanlar, karbon atomları zincirlerini hidrojen atomlarıyla birleştirir ve bu, Mars’ta yaşam olasılığı hakkında önemli kimyasal izler sunar. Fransa'daki Laboratoire Atmosphères et Observations Spatiales'den astrokimyacı Caroline Freissinet, bu keşfin, Mars'ta geçmişte yaşam izlerinin bulunabileceğini gösterdiğini belirtti.

Windows Fotoğraflar uygulaması yapay zeka destekli güncelleniyor Windows Fotoğraflar uygulaması yapay zeka destekli güncelleniyor


KEŞFİN DETAYLARI VE CURİOSİTY'NİN ROLÜ 

Curiosity, 2012 yılında 154 kilometre uzunluğundaki Gale Krateri'ne inmişti. Bu bölge, eski bir göl tarafından sular altında kaldığı için Mars’ta geçmişte yaşam barındırıp barındırmadığını araştırmak adına önemli bir alan haline gelmişti. Curiosity, 2013’te "Cumberland" adlı bir kayadan çamur taşı örneği alarak bu keşfi gerçekleştirdi.


ORGANİK MOLEKÜLLERİN ANALİZİ

Organik moleküller, Curiosity'nin Mars'ta örnek analizi (SAM) cihazıyla keşfedildi. SAM, kaya örneğinden gazları ayrıştırarak yaşam için gerekli elementleri tanımlamaya çalıştı. Bu işlem, kaya örneğinin 1.000 derece Santigrat'a kadar pişirilmesiyle yapıldı. Önceki analizlerde altı karbon atomu uzunluğunda organik moleküller tespit edilmişken, bu yeni analizlerde daha büyük alkanlar, yani 10 karbon atomlu dekan, 11 karbon atomlu undekan ve 12 karbon atomlu dodekan molekülleri bulundu.


MARS'TAKİ EN BÜYÜK ALKAN KEŞFİ 

Bu keşif, Mars'ta bulunan en büyük organik moleküllerin keşfi oldu. Dodekan, Mars’taki en büyük alkan olarak kaydedilse de, Dünya'daki en büyük alkanlarla kıyaslandığında hala küçük kalıyor. Bu keşif, Mars’ta daha fazla organik madde ve potansiyel yaşam izlerinin bulunabileceğini gösteriyor.

Kaynak: haber merkezi