Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mitokondri nedir? Mitokondri bölümleri nelerdir?

Mitokondri, hücrelerde besin maddelerinin

Mitokondri, hücrelerde besin maddelerinin enerjiye dönüşümünden sorumlu yapıdır. Sitoplazma içindeki küçük organeller olarak tanımlanabilirler.

Temel görevleri arasında hücrenin enerji ihtiyacını karşılamak ve hayatta kalmasını sağlamak vardır. Bu nedenle vücuttaki hemen hemen tüm hücrelerde bulunmaları hayati önem taşır

Mitokondri, vücuttaki temel işlevi olan enerji üretimiyle tanınır. Bu görevi sayesinde kişinin hayatta kalması ve hücrelerin sağlıklı işleyişi için kritik bir role sahiptir. Ayrıca mitokondri, hücreler arası iletişim ve programlı hücre ölümü gibi diğer fonksiyonlara da katkıda bulunur.

0.75 ila 3 mikrometre aralığında ve lekelenmediği sürece mikroskop altında gözlemlenemeyecek kadar küçük bir organel olan mitokondri, her biri farklı görevlere sahip bölmeler içerir.

Mitokondri nedir? mitokondri bölümleri nelerdir?

Mitokondri Bölümleri Nelerdir?

Mitokondri, içerisinde farklı işlevlere sahip çeşitli bölmeler barındırır. Bu bölmeler şöyle açıklanabilir:

Dış zar: Mitokondrinin bu dış kısmı, proteinlerin geçişine izin veren porin adı verilen proteinleri içerir. Ayrıca dış zar, çeşitli enzimleri de barındırır.

İç zar: Mitokondrinin iç zarı, çeşitli işlevlere sahip proteinleri içinde barındırır. Porin bulunmadığı için çoğu moleküle karşı geçirimsiz bir yapıya sahiptir.

Zar aralığı: İç ve dış zar arasındaki boşluk olan kısımdır.

Kıvrımlı zarlar: Cristae adı verilen bölmeler, iç zarın kıvrımları olarak kabul edilir.

Matrix: İç zarın iç kısmında bulunan boşluk olan matrix, yüzlerce enzim içerir ve ATP üretimi açısından önemli bir role sahiptir. Mitokondriyal DNA da matrix içinde bulunur.

Mitokondrinin Görevi Nelerdir?

Hücrelerin güç santralleri olan mitokondrinin vücuttaki temel işlevi, hücrelerin işleyişi için gerekli olan ATP’nin üretilmesidir. Her saniye üretilmesi gereken ATP, mitokondri tarafından üretilerek hücrelere gerekli enerjinin sağlanmasını sağlar. Bu enerji üretimi genellikle kıvrımlı zarlar içinde gerçekleşir.

Mitokondri ayrıca tüketilen besinlerdeki kimyasal enerjiyi hücrenin faydalı bir şekilde kullanabileceği enerji formuna dönüştürür. Bu sürece oksidatif fosforilasyon adı verilir.