Emet’te çiftçi toplantısı Emet’te çiftçi toplantısı

Emet ilçesi ile özdeşleşen Emet pidesi ve Emet Kebabının ardından ekşi mayalı Emet ekmeği de Türk Patent ve Marka Kurumu'nca tescillenerek coğrafi işaret belgesini aldı.

Emet Belediye Başkanı Hüseyin Doğan, yaptığı açıklamada belediye olarak patent başvurusu yaptıkları Emet ekşi mayalı Ev ekmeğinin tescillenerek coğrafi işareti aldığını açıkladı. HER EV EKMEĞİ EMET EKMEĞİ DEĞİLDİR

Başkan Doğan konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Kütahya bölgemiz de fırın ve ekmek satış reyonları, büfelerde görüldüğü üzere Emet ekmeğimiz gerek yapılışı gerekse lezzeti ile bölgemize has bir lezzetimizdir. Ama her ekmek Emet ekmeği değildir. Ekşi mayası özel yapılan Emet ekmeğini gerçek değerinde yapım ve satışı için coğrafi işaretini alarak tescilini yaptırdık.Ülkemizin dört bir yanından termal tesislerimize gelen misafirlerimizde Emet pidesi Emet kebabı kadar ekşi mayalı ekmeğimizi öğrenir ve ağız tadıyla tüketirler. İlçe dışında yaşayan Emetli hemşehirlerimiz kargo ile Emet ekmeğini talep ederler. Ekmeğimiz dolapta muhaza ile 10 günden fazla dayanır. Durdukça da lezzeti artar. Artık bu lezzetimizde Türk patent enstitüsünce tescillendi ve marka bir ürün haline geldi."dedi.

“ YÖRESEL LEZZETLERİMİZİN KORUNARAK GELECEK KUŞAKLARA AKTARIMINI SAĞLIYORUZ”

Emet Belediye Başkanı Hüseyin Doğan ilçeye has Emet pidesi, Emet kebabından sonra Emet ekşi mayalı ev ekmeğinin coğrafi işaretlerini almanın ilçe için önemine değinerek, “Bu lezzetler bizlere atalarımızdan kalan mirasımız. Bizlerde geçmişte olduğu gibi özelliğini kaybetmeden, aslına uygun yapılarak gelecek nesillere miras bırakılması için bu çalışmaları gerçekleştirdik. Emet’e has bu değerlerimizin aslına uygun üretimi için gerekli denetimler sürekli yapılacak. İlçemize hayırlı olsun” dedi.

EMET EKŞİ MAYALI EV EKMEĞİ NEDİR, NASIL YAPILIR?

Emet Ekmeği; ekmeklik buğday unu, su, tuz ve ekşi maya kullanılarak Kütahya ili Emet ilçesinde üretilen ekmektir. Taş fırında ve odun ateşinde pişirilir. Dışı sert kabuklu, içi yumuşak yapıdadır. Ortalama ağırlığı 1.500 g, genişliği ise 26 cm’dir.

Emet Ekmeğinin üretiminde kullanılan ekşi maya; cam kavanozdaki ılık suyun içine atılan nohutların 2 gün boyunca güneş görmeyecek şekilde bekletilmesiyle oluşan nohut suyuna ekmeklik buğday unu ve tuz ilave edilmesinin ardından tahta kaşıkla karıştırılan bu karışımın bir gün daha bekletilmesiyle elde edilir.

Hamurun mayalanması yoğurulan hamurun dinlendirilmesi ve bezelere bölünüp şekil verilen hamurların dinlendirilmesi olarak iki aşamada gerçekleştirilir.

Mayalanma tamamlandıktan sonra taş fırınlarda odun ateşiyle pişirme işlemi gerçekleştirilen Emet Ekmeği tüketime hazır hale gelir.

Emet Ekmeğinin geçmişi eskiye dayanır. Emet ilçesinin mutfak kültüründe önemli bir yere sahiptir. Bu sebeplerle coğrafi sınır ile ün bağı bulunur.”

KAYNAK
Muhabir: Gamze Elbüz