Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puanlık bir güncellemeyle yüzde 38'e çektiklerini açıkladı.

Karahan, enflasyona ilişkin yakın dönem gelişmeleri ve enflasyon üzerinde etkili unsurlar hakkındaki değerlendirmelerini paylaştı. Tüketici enflasyonunun son dönemde yukarı yönlü bir seyir izlediğini belirtti ve önceki tahminlere göre daha yüksek olduğunu ifade etti.

DÖVİZDEN TL'YE GEÇİŞ HIZLANDI

Özellikle Nisan ayında tüketici enflasyonunun öngörülerin üzerinde gerçekleştiğini vurgulayan Karahan, enflasyonun ana eğilimini yakından izlediklerini ve çeşitli göstergelerin gösterdiği ana eğilimin gerilemeye işaret ettiğini belirtti.

Karahan, swap hariç net rezervlerdeki artışa da dikkat çekerek risk priminin azalmasının Türkiye'ye yönelik portföy akımlarını desteklediğini söyledi. Ayrıca, dövizden TL'ye geçişin hızlandığını ve enflasyonun ana eğiliminde gerileme beklentisinin devam ettiğini belirtti.

Usulsüzlük cezaları katlandı: 90 bin tl'ye kadar ceza Usulsüzlük cezaları katlandı: 90 bin tl'ye kadar ceza
Merkez Bankası enflasyon tahminini açıkladı

ENFLASYON TAHMİNİ 2 PUAN YUKARI ÇEKİLDİ

TCMB'nin 2024 yılı enflasyon tahminini 2 puan yukarı çektiğini ifade eden Karahan, para politikasındaki kararlı duruşlarını sürdüreceklerini ve enflasyonun istikrarlı bir şekilde düşeceği bir dezenflasyon dönemine gireceklerini belirtti. Bununla birlikte, enflasyon beklentilerinin öngörülen tahmin aralığına yakınsaması ve ana eğilimde belirgin bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşlarını sürdüreceklerini vurguladı.

Karahan, fiyat istikrarının sürdürülebilir büyüme ve toplumsal refah artışı için önemli olduğunu vurgulayarak, TCMB'nin bu hedef doğrultusunda kararlılıkla adımlar attığını ifade etti. Dezenflasyon sürecinde enflasyonun hedeflere uygun şekilde düşürülmesi için gereken her şeyi yapacaklarını belirtti ve bu süreçte para politikasındaki kararlı duruşlarını sürdüreceklerini vurguladı.

Merkez Bankası enflasyon tahminini açıkladı
Muhabir: Nurcan Günay