Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ağustos ayındaki fiyat gelişmelerini içeren Aylık Fiyat Gelişmeleri Raporu'nu yayımladı.
Rapora göre, ağustos ayında alt grupların tamamında artış yaşanırken, en büyük katkı yüzde 3,00 ile hizmetlerden geldi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ağustos ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) aylık bazda yüzde 9,09 ve yıllık bazda yüzde 58,94 arttığının açıklanmasının ardından, TCMB'nin Fiyat Gelişmeleri Raporu da kamuoyuyla paylaşıldı.
Rapora göre, vergi ve yönetilen fiyatlarla ilgili ayarlamaların temmuz ayından sarkan etkilerine ek olarak, Türk lirasındaki değer kaybı ve ücret artışlarının gecikmeli etkileri ile küresel enerji fiyatlarının yükselmesi sonucunda, ana grupların tamamında yıllık enflasyon arttı.Ağustos ayında aylık bazda en yüksek artış yüzde 14,23 ile enerji grubunda kaydedildi. Bu artışta, önceki aydan sarkan vergi etkisi ve dış fiyat baskıları belirleyici oldu.
Akaryakıt fiyatlarının hızlı yükselmesi, ulaştırma hizmetlerinin fiyatlarına hızlı bir şekilde yansıdı ve grup aylık enflasyonunda yüzde 27,62 ile 2003 bazlı TÜFE kapsamında en yüksek artış kaydedildi.
Gıda, asgari ücret ve kur gelişmelerine duyarlı hizmet kalemleri ile kira fiyatlarında yüksek artışlar gözlemlendi. Temel mal grubu fiyatlarında, özellikle Türk lirasındaki değer kaybının gecikmeli etkileri nedeniyle yükseliş devam etti.
Taze meyve ve sebze fiyatlarındaki olumsuz eğilim ağustos ayında devam ederken, işlenmiş gıda alt grubunda fiyat artışları genel olarak yaygınlaştı. Üretici fiyatlarındaki artış eğilimi, özellikle enerji grubunda daha belirgin oldu ve son üç aylık dönemde tüketici fiyatlarına üretici kaynaklı yukarı yönlü baskılar daha belirginleşti.
Rapora göre, aylık artış oranları B ve C endekslerinde güçlü bir seyrini sürdürdü. Bu dönemde B ve C endekslerinin yıllık değişim oranları sırasıyla 9,20 ve 8,76 puan artarak yüzde 63,52 ve 64,85 olarak gerçekleşti.
Bunun sonucunda alt gruplar tamamında artış yaşandı. Hizmet, gıda, temel mal, enerji ve alkol-tütün-altın gruplarının katkıları bir önceki aya göre sırasıyla 3,00, 2,86, 2,60, 2,51 ve 0,14 puan arttı.
Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre, B ve C endekslerinin aylık artışları önceki ayda ulaşılan yüksek seviyeleri korudu. Fiyat artışları, işlenmiş gıda grubunda daha belirgin hale geldi, hizmetler ve temel mallarda ise yüksek seyrini sürdürdü.
Hizmet fiyatları ağustos ayında yüzde 9,19 artarken, grup yıllık enflasyonu yüzde 79,57 seviyesine yükseldi. Bu dönemde fiyat artışları, ulaştırma hizmetlerinde daha belirgin olarak gözlendi.
Kaynak