Manisa’nın Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı’nda yapılan bilimsel çalışmalar, yer kabuğunun farklı derinliklerinde 8 magma odası olduğunu ortaya çıkardı. Bu odalardan en büyük olanı, yüzeye sadece 5 kilometre derinlikte yer alıyor. Bilim insanları, bu magma odasının yer kabuğundaki hareketler ve depremlerle tetiklenerek yüzeye yaklaşabileceğini ve püskürme riski taşıdığını belirtti.
DEPREMLER MAGMAYI TETİKLEYEBİLİR
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden Prof. Dr. Özgür Karaoğlu, bölgedeki jeotermal sistemi ısıtan bir magma kütlesinin olduğunu ve 5 kilometre derinlikten yukarıya doğru hareket ettiğini tespit ettiklerini açıkladı. Prof. Dr. Karaoğlu, yer kabuğundaki depremler ve fay hareketlerinin bu magmayı tetikleyerek yeniden volkanik aktiviteye yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu.
SON VOLKANİK AKTİVİTE 4.700 YIL ÖNCE GERÇEKLEŞTİ
Bölgedeki son volkanik faaliyet yaklaşık 4.700 yıl önce yaşandı. Ancak, son araştırmalar bu alanda yeniden bir volkanik aktivite olasılığını ortaya koyuyor. Bölgedeki aktif faylar ve devam eden gerilme süreçleri nedeniyle, 5 kilometre derinliğe kadar ulaşan magma kütlesinin yüzeye yaklaşması ve püskürmesi mümkün görünüyor.