Manisa'nın Demirci ilçesi, Türkiye'nin önemli kestane üretim bölgelerinden biri olarak dikkat çekiyor. Özellikle şekerlemecilerin tercih ettiği kestanelerin hasadı ilçede başladı.

Demirci'de 15 kırsal mahallede üretilen kestaneler için çiftçiler sabahın erken saatlerinde tarlalara gidiyor. İlçenin en fazla üretim yapılan Çanakçı Mahallesi'nde mevsimin ilk kestane hasadı gerçekleşiyor.

Çiftçiler, kestaneleri sırıklarla çırparak yere düşürürken, kadınlar eldivenlerle kozalakları selelere topluyor. Kestaneler daha sonra çuvallara konularak kozalakları ile birlikte kuyularda saklanıyor. Yaklaşık 2 ay beklettikten sonra kestaneler satışa hazır hale geliyor.

Demirci Ziraat Odası Başkanı Mehmet Karakaya, bu yılın yağışlı bahar aylarının kestane rekoltesini artırdığını belirtti. Demirci'de bu yıl yaklaşık 750 ton kestane rekoltesi bekleniyor.

74 yaşındaki kestane üreticisi Şevket Sevim de kestanenin bakımı zor bir ürün olduğunu ifade etti.

Afyonkarahisar'da tarihi eser operasyonu Afyonkarahisar'da tarihi eser operasyonu
Kestaneyi topladıktan sonra kozalağı ile toprak kuyularda sakladıklarını anımsatan Sevim, "Kestanenin toplandıktan sonra yenebilmesi için yaklaşık 2 ay eğrelti otu ile kuyuda beklerse güzel olur. İklim şartları değişti. Kestane fidanı susuz yetişmesi zor oluyor. Bahar aylarında ağacını bakımını yapar, doğal gübre atarak hasada hazırlarız." diye konuştu.

Hatice Şahin de bu yıl bereketli bir sezon beklediklerini dile getirdi.

Kaynak
Muhabir: Nurcan Günay