Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mandalina üreticiyi ve ihracatçıyı sevindirdi

İzmir’de mandalina üretiminde yaşanan

İzmir’de mandalina üretiminde yaşanan rekolte artışı, üreticileri ve ihracatçıları sevindirdi.

İhracatta büyük talep gören satsuma cinsi mandalina üretiminde İzmir, 2. sırada yer alırken genel mandalina üretiminde ise 3. sıradadır.

İzmir’de devam eden mandalina hasadının, ekim ayının ikinci yarısında başlayıp aralık ayı ortalarına kadar süreceği öngörülmektedir.

Mandalina üreticiyi ve ihracatçıyı sevindirdi

Bu yıl bahar aylarında meydana gelen yağışlar, İzmir’deki mandalina üretimini olumlu etkiledi. Rekoltenin, geçen yıla göre yaklaşık yüzde 15 artarak 185 bin tona ulaşması bekleniyor. Seferihisar’da 66 bin ton, Menderes’te 75 bin ton ve Selçuk’ta 32 bin ton rekolte öngörülmektedir, bu da bölgedeki mandalina yetiştiriciliğinin en yoğun olduğu bölgelerden sadece birkaçıdır.

Özellikle satsuma cinsi mandalina, aroması ve ince zarı nedeniyle büyük talep görmektedir.

İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, satsumanın ülke genelinde en önemli üretim yerinin Hatay’dan sonra İzmir olduğunu belirtti. Şahin, satsumanın yurt dışında büyük bir ilgi gördüğünü ve kesim dönemleri ile ihracatın İzmir Tarım ve Orman Müdürlüğü, ihracatçı birlikleri ve diğer kurumlarla iş birliği içinde belirlendiğini ifade etti.

Mandalina üreticiyi ve ihracatçıyı sevindirdi

Geçen yıl ülkedeki satsuma üretiminin yüzde 19’unun İzmir’den geldiğini kaydeden Şahin, bu yıl verimin yüzde 10-15 arttığını söyledi. Şahin ayrıca, kalitenin yanı sıra verimi artırmak için çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak da 2022’de yaklaşık 465 milyon dolar mandalina ihracatı yapıldığını ve 2023 için 500 milyon dolarlık bir hedef koyduklarını dile getirdi. Uçak, kuraklık nedeniyle Avrupa ülkelerinde mandalina rekoltesinin düşük olduğunu belirterek, bu durumun Türkiye için bir avantaj olduğunu ve talepleri karşılamaya çalıştıklarını ifade etti. Ayrıca, iç pazarda hava koşullarının talebi etkilediğini belirterek, mandalinanın kışın soğuk havalarda daha fazla tercih edildiğini söyledi.