Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Mağara kazısında 12 bin yıllık olduğu düşünülen mezar bulundu

Kahramanmaraş’ta 12 bin yıllık

Kahramanmaraş’ta 12 bin yıllık olduğuna inanılan bir mezar, Direkli Mağarası’ndaki kazılar sırasında bulundu.

Kazı Başkanı ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevdet Merih Erek, bu yılki çalışmaların, 6 Şubat’taki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından daha az personelle gerçekleştirildiğini açıkladı. 2007’den bu yana süren kazılar sonucunda 3. mezara ulaşıldığını belirten Erek, ilk mezarın 2009’da, ikincisinin ve içinde iskeletin bulunduğu mezarın 2019’da, son mezarın ise 2023 kazı sezonunda bulunduğunu söyledi.

Mağara kazısında 12 bin yıllık olduğu düşünülen mezar bulundu
Mağara kazısında 12 bin yıllık olduğu düşünülen mezar bulundu

Erek, mezarların sadece birinde iskelet bulunduğunu, diğerlerinin boş olduğunu ifade etti. Bu yılki çalışmaları kuzey plan karelerinde gerçekleştirdiklerini ve planimetrik kazı yöntemini kullandıklarını belirtti. Buluntuların çıktığı yerde bırakıldığını ve koordinat sistemine X, Y ve Z ölçüleri alınarak dijital kayıt şekline dönüştürüldüğünü açıkladı.

Ayrıca, bulunan mezarların dört köşe ve 90 derece açıyla inşa edildiğini ve bu mezarların yaklaşık 12 bin yıl öncesine tarihlendiğini söyledi. Erek, bu dönemde henüz köy yaşamının olmadığını ve Direkli Mağarası’nın yerleşik olmayan avcı-toplayıcı topluluklar için bir geçici yaşam alanı olduğunu vurguladı. Bu bulgularla Direkli Mağarası’nın Kahramanmaraş’taki insanlık tarihinin önemli bir parçasını temsil ettiğini ifade etti.