Kütahya’nın mahalle, sokak ve caddelerinin her köşesinde bir anısı, bir hikayesi olan temizlik işçileri, mesleğin zorluklarını, unutamadıklarını anlattı.
‘Kütahya’da her zaman her yer en son kim olur, temizlik işçileri’ düsturuyla şehrin her noktasında görev yapan Kütahya Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü çalışanları, 350 personelle hizmet veriyor.
Ekspres Haber olarak temizlik işçilerinin hikayelerini, mesleklerini ve zorluklarını araştırdık.
Mesleğinde iki yılı geride bırakan Temizlik işçisi Harun Akçay, işini severek yaptığını söyledi.
2006’dan bu yana temizlik işlerinde görev yaptığını anlatan temizlik işçisi Halil Özkaynar, görevine işçi olarak başladığını şu anda şoför olarak çalıştığını söyledi.UNUTULMAYAN ANILAR…
Temizlik işçileri Harun Akçay ve Halil Özkaynar unutamadığı anılarını paylaştı.
Bir mahallede temizlik yaparken bir kadının yanlışlıkla ziynet eşyalarını çöpe attığını belirttiğini anlatan Özkaynar, durumu amirlerine bildirdiklerini söyledi.
Daha sonra kadınla birlikte çöp döküm sahasına gittiklerini aktaran Özkaynar, şöyle devam etti:
“Döküm sahasında aracımızı boşalttık ve aracımızı karıştıktan sonra hep beraber zihniyet eşyalarını bulduk. Bayağı bir birikintisi varmış. Vatandaşımız bundan çok çok memnun oldu. Bizler de memnun olduk.” Mahallede temizlik yaparken bir kadının kendilerine çay demlediğini bildiren Harun Akçay, “Teyzenin biri getirmiş çay falan getirmiş. Yanında da ikramlar yapmış. Sohbet ettik. Bunlar unutulmuyor tabii.” diye konşutu.MESLEĞİN ZORLUKLARI VE İŞÇİLERİN VATANDAŞLARDAN TALEPLERİ…
“Zorluklar ister istemez karşımıza çıkıyor.” diyen Özkaynar, trafikte sabırsız insanlar nedeniyle zor anlar yaşadıklarını söyledi.
Özkaynar, “Bazen bize bağırmaya çalışıyorlar. Biz ekmeğimizin peşindeyiz. Vatandaşlardan bilhassa trafikteki arkadaşlar biz çöp alırken biraz daha sabırlı olsunlar. Trafiği kapatıyoruz bunun bilincindeyiz ama biz de işimişizi yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Vatandaşlardan mahalle ve sokakları temiz tutmaları noktasında hassasiyet beklediklerini aktaran Akçay, “Mesleğimizin bazı zorlukları oluyor. Vatandaşlarımızdan bir talebimiz var. Temizlediğimiz yerler iki gün sonra aynı şekilde çöp oluyor, pislik oluyor. İnsanlar bir tık daha temiz olabilir.” dedi.“GECE GÜNDÜZ DEMEDEN ÇALIŞIYORUZ”
Şehrin genel çöp temizliği, yıkanması, süpürülmesi adına hizmetler verdiklerini belirten Kütahya Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Ramazan Karakaya, yaklaşık 350 personelle görev yaptıklarını dile getirdi.
Muhtelif araçlarla beraber olmak üzere 18’e yakın çöp kamyonu olduğunu anlatan Karakaya şunları kaydetti:
“Çaça dediğimiz vinçli çöp kamyonu ve tank araçlarımız olmak üzere toplam 24 hizmet aracımız var. Bu araçlarla şehrimize hizmet vermekteyiz. Üç vardiya şeklinde şehrimize hizmet veriyoruz. Özellikle çöp toplama hizmetimiz üç vardiya halinde devam etmekte. Temizlik ekibimizle iki vardiya halinde gece gündüz demeden çalışıyoruz. Yaklaşık 150’ye yakın çöp kamyonu işçisimiz var.”“7/24 GÖREVİMİZİN BAŞINDAYIZ”
İşlerinin temizlik olduğunu vurgulayan Karakaya, şöyle devam etti:“Tabii insanlar batırdığı için biz topluyoruz, temizliyoruz. Aslan yattığı yerden belli olur atasözünden yola çıkarak insanlarımızın daha duyarlı olmasını istiyoruz. Bu konuda duyarlı olursa biz mutlu ederler. Ama biz görevimiz icabı 7/24 işimizin başındayız.”