Kütahya'nın Domaniç ilçesinde çiftçiler, geçmişi 300 yıla uzanan, aroması ve lezzeti farklı Sarıot fasulyesini, değişime uğramadan bugünlere getirmenin bilinciyle üretim yapıp, pazar sıkıntısı çekmeden satış gerçekleştiriyor.
Sarıot köyünde Osmanlı'dan bugüne kadar taşıdıkları tohumla ürettikleri Sarıot fasulyesinin kıymetini bilen çiftçiler, ihtiyaçlarını kendi aralarında gideriyor. Tohumlarını komşularının dışında kimseye vermeyen üreticiler, verimli topraklarında yetiştirdikleri, rekabet gücü yüksek bu üründen elde ettikleri kazançtan da memnun.
KÖYDE HER YIL ORTALAMA 40 TON FASULYE YETİŞTİRİLİYOR
Sarıot köyünde yetişen fasulyenin "Horoz" çeşidi olduğunu belirten yetiştiriciler, köyün kumlu ve organik madde miktarı zengin toprakları dolayısıyla ürünün çok lezzetli olduğunu belirtti.
Sarıot köyündeki üreticiler atadan kalma nesilden nesle geçen aynı çeşit tohumu kullanıyor. Kolay pişme özelliği, tane yapısı, kendine has tat ve aromasıyla piyasada tercih edilen birçok ildeki restoranda, Domaniç Sarıot Fasulyesi adı altında servis yapılan bu ürünün üzerinde hassasiyetle duruluyor.
FASULYENİN TOHUMU OSMANLI'DAN GELİYOR
Genetiğiyle oynanmamış fasulyenin tohumu Osmanlı'dan günümüze kadar geliyor. köylüler başka tohum kullanmayarak bu ayrıcalıklarını kuşaklar boyunca sürdürüyor.
Sarıot fasulyesinin güncel kilogram fiyatı ise 150 lira olduğu öğrenildi.
FOTOĞRAFLARIN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN
FOTOĞRAFLARIN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN