Kütahya’da 10 yıl önce bir ortaokulda hayata geçirilen sadaka taşı uygulaması ile hem ihtiyaç sahibi öğrencilere yardım ediliyor, hem öğrenciler yardımlaşmayı öğreniyor.

Cumhuriyet Ortaokulu’nda başlatılan Osmanlı geleneği sadaka taşı, öğrenci, öğretmen ve velilerin gayretleriyle yaşatılıyor.

Yaklaşık 10 yıl önce TÜBİTAK projesi olarak başlayan ve o gün bugündür sürdürelen sadaka taşı uygulaması, değerler eğitimi çerçevesinde öğrencilere de örnek oluyor.

Alan elin, veren eli görmemesi özelliği ile öne çıkan uygulama ile okulda bugüne kadar 100’ün üzerinde ihtiyaç sahibi öğrenciye yardımlar yapıldı.

Çocukların yardımlar kapsamında kırtasiye, kıyafet, mont, ayakkabı ve mont gibi ihtiyaçları gideriliyor.

“YARDIMLAŞMAYI DOĞALLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Cumhuriyet Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Banu Uğurel, sadaka taşı uygulaması ile ilgili Ekspres Haber’e açıklamalarda bulundu.

Uygulama ile öğrenciler arasında yardımlaşmayı doğallaştırmaya çalıştıklarını bildiren Uğurel, taşın yapısında okul olması nedeniyle değişiklik yaptıklarını dile getirdi.

Öğrencilere sadaka taşının tanıtımını yaptıklarını aktaran Uğurel, ihtiyaç sahibi öğrencilerin isimlerini öğretmenler aracılığıyla tespit ettiklerini söyledi.

“YENİ GELEN ÖĞRENCİLERİMİZE ANLATIYORUZ”

Öğretmenlerin yardımıyla bayramlıkda aldıklarını belirten Uğurel, şöyle devam etti:

“Öğrencilerin yanı sıra öğretmenler arası yardımlaşma ve dayanışmayı da artırdı. Öğrencilerimiz buna benzer projelerle geliyor. Okula yeni gelen öğrencilerimize de anlatılıyor. Sadaka taşımıza velilerden de büyük ilgi var. Bayramlar ve sadaka, zekat vermek isteyenler gelerek yardım yapıyor.”

Sadaka taşı uygulamasında yardım edilen öğrenci sayısının her yıl değiştiğini anlatan Uğurel, toplamda 100’ün üzerinde öğrenciye ulaştıklarını dile getirdi.

MUHABİR: BÜNYAMİN DOĞAN Kütahya’da öğrenciler ‘sadaka taşı’ ile yardımlaşıyor

SADAKA TAŞI UYGULAMASI NEDİR?

Okul Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Mehmet Ali Songül, sadaka taşının tarihi ile ilgili bilgiler verdi.

Geçmişte sadaka taşının genellikle her camide bulunduğunu bildiren Songül, günümüzde ise İstanbul'da İmrahor Camisi'nde olduğunu ifade etti.

Sadaka taşında iki oyuğun bulunduğunu aktaran Songül, üst taraftaki oyuktan yardım yapanların, alttaki oyuktan ise ihtiyaç sahibinin parayı aldığını söyledi.

Burada ‘veren elin alan elden üstündür’ hadisine atıfta bulunulduğunu belirten Songül, “Geçmişte ihtiyaç sahipleri sadece ihtiyacı kadar alırlarmış. Ayrıca hem bağışta bulunan hem de yardım alan kişi akşam karanlığında bu işi yaparlarmış. Osmanlılar da gerçekten çok güzel adetlerden bir tanesi bu geleneği devam ettiriyoruz.” ifadelerini kullandı. Kütahya’da öğrenciler ‘sadaka taşı’ ile yardımlaşıyor

FOTOĞRAFLARIN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

Kütahya’da öğrenciler ‘sadaka taşı’ ile yardımlaşıyor

FOTOĞRAFLARIN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

Kütahya’da 2 bin 500 fidan vatandaşlara dağıtıldı Kütahya’da 2 bin 500 fidan vatandaşlara dağıtıldı
Kütahya’da öğrenciler ‘sadaka taşı’ ile yardımlaşıyor

FOTOĞRAFLARIN DEVAMI İÇİN TIKLAYIN

Kütahya’da öğrenciler ‘sadaka taşı’ ile yardımlaşıyor

ü

Muhabir: Nurcan Günay