Kütahya’da 5,5 büyüklüğündeki deprem senaryosuyla yapılan tatbikat gerçeğini aratmadı. Deprem alarmıyla başlayan, masabaşı ve sahada gerçekleştirilen tatbikata yaklaşık 600 personel katıldı.
Türkiye Afet Müdahale (TAM) Planı çerçevesinde Kütahya’ya özel deprem tatbikatı tam not aldı.
İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde (AFAD) 13.48’te deprem alarmının verilmesiyle başlayan tatbikat, ekiplerin toplanma alanında buluşmasıyla devam etti.
Ekiplerin toplanma alanında koordine edilmesiyle ekipler ilk olarak mahallelerde meydana gelen göçüklerde arama kurtarma çalışması yaparken 28 vatandaşı yaralı kurtardı.
Deprem nedeniyle bir konutta çıkan yangına itfaiye ekipleri ve arama kurtarma ekipleri de müdahale etti.
Bir işyerinde yaşanan kimyasal sızıntı nedeniyle KBRN ekibi olaya müdahale ederek içerideki vatandaşları kontrollü dışarıya çıkardı.
16 mahallenin etkilendiği varsayılan deprem tatbikatı plan çerçevesinde tamamlandı.
“598 PERSONEL, 40 GÖNÜLLÜ KATILDI”
Kütahya AFAD Müdürü İsmail Özkan, deprem tatbikatının ardından açıklamalarda bulundu.
Tatbikatın Kütahya özelinde gerçekleştirildiğini belirten Özkan, tatbikat kapsamında ilk olarak emniyet, jandarma ve AFAD ekipleriyle ön keşiflerin yapıldığını dile getirdi.
Depremde toplamda 54 olayın canlandırıldığını aktaran Özkan, tatbikata 598 personel, 102 araç ve 40 gönüllünün katıldığını ifade etti.
Tatbikatta 28 vatandaşın yaralı olarak kurtarıldığını anlatan Özkan, şunları kaydetti:
“Toplamda yıkılan yedi konutta arama kurtarma çalışması yapıyoruz. Bir işyerinde KBRN sızıntısına karşı çalışma yapıyoruz. Bir hastanemizde de tahliye gerçekleştiriyoruz. Ayrıca bir adet konutumuzda da yangının çıktığı varsayılarak durum simüle ediliyor. Burada tatbikatımıza 26 kurum, 10 kamu kurum ve kuruluş ile kırk gönüllümüz katılmıştır.”
“HEDEFİMİZ AFETE DİRENÇLİ TOPLUM”
Saha ve masabaşı tatbikatı ile ilin kapasite, kabiliyet ve öz yeterliliklerini test ettiklerini aktaran Özkan, afete dirençli toplum oluşturmayı hedeflediklerini dile getirdi.
TAM Planında görevli çalışma gruplarının koordinasyonunu güçlendirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Özkan, şöyle devam etti:
“Afet grupları arasında haberleşme organizasyonunun gelişimine katkıda bulunduk. Afet grupları arasındaki bilgi paylaşımını sağladık. Halkımızın özellikle afet ve acil durum alanları ve geçici barınma merkezleri noktasında farkındalığı anlattık. İlimizde bu depremi birinci seviye olarak gerçekleştirerek bu tatbikatı yerel afet tamp gruplarının plan ve çalışmalarını test ettik.”