Kütahya’da annesi ikinci kez umut olmuştu ama yetmedi Kütahya’da annesi ikinci kez umut olmuştu ama yetmedi

Kütahya’da kadınlarda görülen kanser tanılarının ülke ortalamasının biraz üzerinde olduğunu bildiren KSBÜ Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Başkanı Prof. Dr. Nadi Keskin, “Kütahya’da yaklaşık her yıl 2 bin-2 bin 500’e yakın insan kanser tanısı alıyor.” dedi.

Kütahya’da kadınlarda görülen kanser vakaları ve tedavi yöntemleri belli oldu.  Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nadi Keskin, konuyla ilgili Ekspres Haber’e özel açıklamalarda bulundu.  Kentte kadınlarda görülen kanserlerin yaygınlığının Türkiye ile benzerlik gösterdiğini aktaran Keskin, vaka sayılarının ülke ortalamasının biraz üzerinde olduğunu bildirdi.  2022-2024 arası veriler Türkiye bazında her yıl yaklaşık 250 bin civarında kanser tanısı konulduğunu belirten Keskin, yaklaşık 140 bin insanın da kanser nedeniyle vefat ettiğini dile getirdi.  Bu oranların Kütahya ölçeğinde neredeyse aynı olduğunu anlatan Keskin, “Böyle olunca tabii her yıl yaklaşık iki bin-iki bin beşyüze yakın insan Kütahya'da kanser tanısı alıyor. Bunların yaklaşık yüzde 40’ı meme kanseri, yüzde 3’ü yumurtalık kanseri, yüzde10’u rahim içi kanseri oluşturuyor.” dedi.   Keskin, bu nedenle de kendi alanlarında bir birikme oluştuğunu söyledi. 

“SON 20 YILDA BÜYÜK BİR İVME KAZANDIK”

Kütahya’da göreve 20 yıl önce başladığını ve o zamanlarda basit kadınsal ameliyatların yapıldığını aktaran Keskin, ancak yıllar içinde kadrolaşma, akademek niteliğin artmasıyla hizmet kalitesinin de yukarı ivme kazandığını ifade etti.  Kütahya’da kadınlarda görülen kanser vakaları belli oldu Şu an gelinen noktada tüm ameliyatların kentte yapılabildiğini bildiren Keskin, şöyle devam etti: “Genel olarak hastalarımızı sevk etmiyoruz. Yıllar içinde gün be gün bir tuğla koyarak bugünlere kadar geldik. Fakat bunun korunması gerekiyor. Ayrıca yetiştirdiğimiz insanları da kazandığımızda bu hizmet büyüyerek gidecek ve giderek bölgesel özelliği kazanmakta olan bu klinik belki ulusal nitelik kazanacak duruma gelebilecek.”  Hastalara ‘Yaradılanı severiz Yaradandan ötürü’ şiarıyla yaklaştıklarını anlatan Keskin, “Böylece aynı zamanda büyüklerimize bir hizmet vasfına da bürünüyor. O nedenle bir an önce bazı tedbirler alındığında annemizin, babamızın, dedelerimizin, anneannelerimizin daha korunaklı ve son günlerinde kanserle mücadele ederken hayır dualarıyla uğurladığımız kliniklerin olacağına inanıyorum.” ifadelerini kullandı. 
Kaynak: HABER MERKEZI