Kütahya’da dedelerinden miras kalan berberlik mesleğinin 3. kuşağı olan iki kardeş, yaklaşık 30 yıldır sürdürdüğü mesleklerinde bugüne kadar 20 kişiyi yetiştirdi.
Kütahya’da dedelerinin 1958 yılında başladığı berberliği, babalarının telkinleriyle devam ettiren İsa ve Ali İnce kardeşler, işini severek yapmayı sürdürüyor.
Ahmet Derin Caddesi’ndeki dükkanlarında makastan ekmeğini kazanan 45 yaşındaki İsa İnce, 1992 yılında ilkokul çağlarında babasının yanında çıraklığa başlayan İnce, o gün bugündür makası elinden hiç bırakmadı.
Aslen Tavşanlılı olduklarını ve ilk dükkanlarını da ilçede açtıklarını aktaran İnce, Kütahya merkezde ise 1984 yılında hizmete aldıklarını söyledi.
Kentte üçüncü kuşak olarak berberlik yaptıklarını belirten İnce, mesleğe başlama serüvenini ve yaşadıklarını Ekspres Haber’e anlattı.
“BABAMIN YANINDA BAŞLADIM, DEVAM ETTİM”
İlk dükkanlarını Bahçelievler Mahallesi’nde açtıklarını belirten İnce, “Sonra Ziraat Mahallesi sonra yeniden Bahçelievler'e geldik. Genelde hep aynı mevkide bu işi götürdük.” dedi.
Babalarının telkinleriyle bu işe girdiklerini aktaran İnce, “Onun sayesinde bu mesleğe el attık. O gün bugün ekmeğimizi bu makastan çıkarıyoruz. Ortalama 30 sene oldu. 1992-1993 yıllarında babamın yanında başladım. O gün bugün çalışıyoruz.” diye konuştu.
UNUTULMAYAN ANILAR
Mesleğinde 30 yılı geride bırakan İnce, geçen sürede de bir sürü unutulmaz anılar biriktiğini dile getirdi.
Bu anlamda unutamadığı bir anıyı paylaşan İnce, şunları kaydetti:
“Bu mesleğe ilk başladığım zamanlar Adnan Acar ustam vardı. Eleman olarak babamın yanında çalışıyordu. İyi niyetliydi ama biraz eziyetli zor zamanlar geçirmiştik. Adnan abiyi hiç unutamıyorum.”
“ÇIRAK GELMİYOR, GELEN DE ÇOK DURMUYOR”
Son yıllarda her meslekte yaşanan çırak sıkıntısını kendilerinin de yaşadığını aktaran İnce, şöyle devam etti:
“Eskiden mesela yazın okullar kapandığı zaman öğrenciler gelirdi. Ama şimdi öyle bir şey yok. Verenlere de zaten bir şey söylenmiyor. En ufak olayda bırakıp gidiyorlar. Yani gelecek bir on yıl sonrası sadece bizim meslekte değil diğer mesleklerde de sıkıntı yaşanacağını düşünüyorum.
Bir oğlum bir bir oğlum bir kızım var. Oğlum pek yapmak istemedi. Kendisi tarih öğretmenliğini okudu.”
İnce, meslek hayatında bugüne kadar yaklaşık 20 kişiyi yetiştirdiğini ve sayıdan yaklaşık 8 kişinin de dükkan açtığını söyledi.