Kütahya'da, belediye tarafından denetim yetkisi verilen asansör firmasının mağduriyetlere neden olduğu iddia edildi.
Müteahhit firmalar, daha önce yetkili olan asansör denetim firmasının onay verdiği asansörlere yetkili yeni denetim firması tarafından "kırmızı" etiket yapıştırıldığı ileri sürüldü.
Yeni yapılmış ve bir yılını bile doldurmayan binalardaki asansörlere de "kırmızı etiket yapıştırıldığı, bu durumunda hem inşaat şirketlerin de hem de vatandaşlara mağduriyete neden olduğu belirtildi.
Güncey İnşaat yetkilisi Mustafa Uygun, Ekspres Haber'e yaptığı açıklamada, asansör denetim şirketinin keyfi uygulamalarla mağduriyetlere neden olduğunu söyledi.
Müteahhitler olarak asansör denetim şirketiyle ilgili sıkıntılar yaşadıklarını belirten Uygun, şöyle konuştu:
"Geçen yıl daha önceki belediye başkanı döneminde yapılan ihaleyle bir firmaya 4 seneliğine asansörleri denetleme, kontrol etme yetkisi verilmiş. Yönetmelikte herhangi bir değişiklik olmamasına rağmen bir sene önce olur verdikleri her asansöre bu kurum kırmızı etiket yapıştırarak kendisine bir rant elde etmeye çalışmaktadır. Kırmızı etiketli asansörlere bugün aklı başında hiç kimsenin bilmemesi gerekir. Şimdi müteahhitler olarak da bizim sıkıntımız şu. Adam görevini yaptıktan sonra kırmızı etiket yapıştırılsa bile ben bunu düzelttim diyor. Ama gelmiyorlar. O kırmızı etiketli o asansöre bir ay, iki ay insanlarımız biniyor ve hayati tehlike yaşıyor."
"ASANSÖR FİRMASI YÜZÜNDEN İSKAN RUHSATI ALAMIYORUZ"
Firmanın denetlemeye zamanında gelmemesi nedeniyle inşaatı tamamlanan binalara iskan ruhsatı verilmediğini bu nedenle de hem müteahhit firmalarının hem de daireleri satın alan vatandaşların mağdur olduğunu ifade eden Uygun, şöyle devam etti:
"Biz binayı bitiriyoruz şu anda Kütahya'da iskan alınamayan yüz tane bina varsa, bu yüz tane binanın 98 tanesi asansör ruhsatı olmadığı için alınamamıştır. Daireleri bitirmiş olmamıza rağmen bu arkadaşları çağırdığımız zaman en az 10-15 gün sonra gelmekteler. Geldikleri hiçbir seferde hiçbir müteahhidin asansörünü bugüne kadar onay vermediler. Biz müteahhitler olarak yaklaşık 1,5 ay zaman kaybediyoruz. Kaybettiğimiz zamanda o binada oturmaya çalışan insanlar o binalarda iskan olmadığı için elektriksiz durmak zorunda kalıyorlar. Yedi katlı, sekiz katlı yerlere insanımız yayan çıkıp inmek zorunda kalıyor. Bunlara Kütahya'da dur diyecek kimse yok mu?"
Uygun, ilgili firmanın sorunları çözmemesi durumunda gerekli yasal girişimlerde bulunacaklarını sözlerine ekledi.
ü
HABER : YAŞAR SARI