Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kütahya’da 18-24 Eylül Uluslararası İşitme Engelliler Haftası

İşitme kaybının aile, hamilelik

İşitme kaybının aile, hamilelik ve kullanılan ilaçlarla ilgili olduğunu açıklayan İl Sağlık Müdürlüğü, yayımladığı mesajla işitme kaybı ve tedbirleri ile ilgili bilgiler aktardı.

Kütahya İl Sağlık Müdürlüğü 18-24 Eylül Uluslararası İşitme Engelliler Haftası dolayısıyla sosyal medya hesaplarından mesaj yayımladı.

Engelliliğe dikkat çekmek ve halkı bilinçlendirmek amacıyla bazı gün ve haftaların belirlendiği belirtilen mesajda, 18-24 Eylül Uluslararası İşitme Engelliler Haftasının da bu kapsamda olduğu vurgulandı.

İşitme kaybının nedenlerinin paylaşıldığı mesajda, “Ebeveynler arasında akrabalık olması, ailede çocukluk döneminde başlayan kalıtsal işitme kaybı olması, annenin hamileyken kullandığı bazı ilaçlar ve geçirdiği hastalıklar, doğum kilosunun düşük olması, ateşli hastalık geçirmesi, bebeğe verilen bazı ilaçlar işitme kaybının nedenleri arasında yer almaktadır. Bu kapsamda önleyici tedbirler ise çocukların yeni doğan döneminde işitme taramalarından geçmesi, kızamık, menenjit, kabakulak ve kızamıkçık aşılarını olması, özellikle ototoksik (iç kulağa zarar verici) özellikte ilaç kullanırken seçici davranılması, orta kulak iltihabı için etkin tedavilerin yapılması, aşırı gürültülü ortamlardan kaçınılması gerekiyor.” ifadelerine yer verildi.

“YENİDOĞAN BEBEĞE 15 DAKİKADA TEST YAPILABİLİYOR”

İşitme testlerinin yeni doğan dönemi itibariyle yapılabildiği açıklanan mesajda, şunlar kaydedildi: “Yeni doğan bebeklerin kulaklarına belli şiddette sesler verilip, duyup duymadığı beyin dalgaları ölçülerek anlaşılır. Bu işlem basit olup, bebeğe hiçbir rahatsızlık vermez, 15 dakikada yapılabilir. Testin güvenilirliği yüzde 97 oranındadır. Dünya Sağlık Örgütü işitme kaybına yol açan faktörlerin %50′sinin önlenebilir olduğunu bildirmektedir. İşitme kayıpları mutlaka kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı (KBB) hekimlerince teşhis edilmelidir.”