Tüm Türkiye Büyük Zafer’in 101. yıldönümünü kutluyor. Kütahya Valiliği, destansı kahramanlığın hikayesini paylaştı.
Valilikten yapılan paylaşımda şunlar kaydedildi: “26 Ağustos’ta Afyonkarahisar’dan başladı Türk milletinin bağımsızlık ve kurtuluş yürüyüşü. Kadını erkeği, yaşlısı genci Gazi Mustafa Kemal Paşa önderliğinde başladığı bu kutlu yürüyüşü Kütahya’da zaferle taçlandırdı. Anadolu’yu Türklerin elinden almak isteyen, Türklüğü yok etme mücadelesi veren emperyalist güçler Dumlupınar’da, Altıntaş’ta bozguna uğratıldı. Köylüsü kentlisi, askeri sivili, genci yaşlısı, kadını erkeği Anadolu’nun ebediyen Türk yurdu olduğunu tüm dünyaya bu topraklardan haykırdı. 8 yaşında şehit düşen çocukların, cephede canını ortaya koyan kadınlarımızın, evindeki son aşını askerle paylaşan Türk milletinin kahramanlık destanı bu topraklarda yazıldı. 13 yaşında Ali, 11 yaşında Süleyman, Halil kızı Zeynep, Ahmet kızı Ayşe, Yusuf kızı Fatma can verdi bu topraklarda vatanı ve bayrağı yaşatmak uğruna. Bağımsızlığımız uğruna cepheden cepheye koşarak çarpışan Çetmili Kara Ali Çavuş 11 yıl sonra Dumlupınar’da kavuştuğu oğlu Onbaşı Mehmed’in kollarında şehit düştü. 14. Süvari Tümeninin 3. Alayı, 2. Bölük Komutanı Yüzbaşı Harputlu Şekip Efendi, Elazığlı Binbaşı Hacı Ömeroğlu Yusuf Ziya, Diyarbakırlı Üsteğmen Mehmetoğlu Ahmet, Urfalı Teğmen Halil, İbrahimoğlu Mustafa Hilmi ile beraber 42 Mehmetçik yine bu topraklarda şehit düştü. Binlerce vatan evladının kanlarıyla sulandı bu topraklar. Nice isimsiz kahramanlar varoluş mücadelesi verdi. Nice yiğitler canını feda etti, bu uğurda şehit oldu.”
BAŞKOMUTAN TARİHİ EMRİNİ BU TOPRAKLARDA VERDİ
Türk milleti vatan, bayrak, bağımsızlık uğruna korkusuzca şehadete yürüdü. Türk’ün varoluş mücadelesinde şehit düşen Mehmetçik namus ve şerefini korumaya ant içtiği bayrağını şehit olduğunda dahi yere düşürmedi. Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa "Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri!" tarihi emrini yine bu topraklarda verdi.
Kütahya, kuruluş ve kurtuluştan sonra binlerce şehidi bağrında barındırarak “Şehitler ve Şehitlikler" diyarı oldu.
KURULUŞ VE KURTULUŞUN ŞEHRİ KÜTAHYA’NIN KURTULUŞUNU SEMBOLİZE EDEN ŞEHİTLİK VE ANITLAR
Büyük Taarruz’un en kanlı çatışmalarının yaşandığı, Kurtuluş Savaşı’nın en önemli noktalarından biri olan ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin temellerinin atıldığı Kütahya’nın Dumlupınar, Altıntaş, Gediz ve Emet ilçelerini ziyaret edip zaferin gurur ve onurunu yaşayabilirsiniz.
DUMLUPINAR İLK HEDEF ANITI
Bu anıt; Başkomutan Meydan Muharebesi’nde, Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın ''Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir, ileri!'' emrini verdiği karargâhın yeridir.
1964 yılında yapımına başlanmış, 1968 yılında kısmen bitirilmiş, 26 Ağustos 1972 tarihinde ziyarete açılmıştır. Bronz Atatürk Heykeli, arka planda betonarme bir anıtsal yapı, bronzdan süvari birliklerini canlandırır rölyeften oluşmaktadır. Atatürk heykelinin yüksekliği 4 metre, beton fon yüksekliği 12 metredir. Bu fon, yıldırım şerarelerini göstermekte olup, Başkomutan Meydan Muharebesi’ni sembolize etmektedir.
DUMLUPINAR ŞEHİTLİĞİ
Yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına temel olan ve sonucu bütün dünyada derin yankılar uyandırarak tarihin akışını değiştiren Başkomutan Meydan Muharebesi 26 Ağustos 1922 günü Afyonkarahisar-Kocatepe'den başlamış, 30 Ağustos 1922 de Dumlupınar'da büyük zaferle sona ermiştir. Bu şehitlik Kurtuluş Savaşı boyunca tüm cephelerde şehit düşen vatan evlatlarının anısına Kültür ve Turizm Bakanlığınca yaptırılarak, Büyük Taarruz’un 70. yıl dönümü olan 30 Ağustos 1992 tarihinde büyük bir törenle ziyarete açılmıştır. Şehitlik Üç Komutan Anıtı, Milisler Anıtı, 500 kişilik sembolik şehit mezarları ve kitabeleri, Şehit Baba Oğul Anıtı, Mehmetçik Anıtı, Namazgâh ve Şadırvan’dan oluşmaktadır.”