ANASULTAN KÖYÜ
Köyün adı, 1910 yılı kayıtlarında Anasultan Türbesi olarak geçmektedir.
Köyün adının nereden geldiği hakkında bir rivayet vardır. Bu rivayete göre, Yıldırım Beyazıt Han bir sefer sırasında Kütahya’dan geçer.Yaşlı bir kadın yoluna durarak ona bir tas su uzatır.
Yıldırım Beyazıd kadına kadına; " Ana, verdiğin tasın içindeki saman çöplerini görmez misin" der. Yaşlı kadın ise; "Oğul, belli ki terlisin. Suyu birden içip hasta olmayasın istedim" diye karşılık verir.
Bu özen karşısında çok duygulanan Yıldırım Beyazıd yaşlı kadına; "Ana, sen mübarek bir kadınsın, bundan böyle herkes sana Ana Hatun diyecek" der. Aradan geçer yüzyıllara rağmen Kütahyalı Ana Hatun'u unutmaz. Bir yandan efsanesi dilden dile aktarılır, bir yandan da Ana Hatun'un türbesi onarılıp minyatürlere resmedilir.Diğer köy ve hikayeleri için tıklayınız...
BÜYÜKSAKA KÖYÜ
Köyün adı, 1928 yılı kayıtlarında Saka olarak geçmektedir.
Daha önceleri bir köy iken, 13 Haziran 1998 tarihinde Alayunt, Büyüksaka ve Siner köyleri "Erenler" adı altında birleştirilerek belde belediyesi kuruldu ve Büyüksaka belediyeye mahalle olarak bağlandı.2004 yılında Erenler Belediyesi'nin hukuki varlığı, Kütahya Belediye Başkanlığı'nın Danıştay'a açtığı dava sonucunda sona erdi. Bunun üzerine Büyüksaka, yeniden köy statüsü aldı.
Eskiyüreğil KöyüESKİYÜREĞİL KÖYÜ
Köyün adı, 1928 yılı kayıtlarında Atik Yüreğil olarak geçmektedir.
İkinci Balkan Savaşı sonrasında göçmen sayısının artması ve fazla iskân gerçekleştiğinden köyün genişlemesine imkân kalmamış bu yüzden köy ikiye bölünmüş ve yeni bir köy daha kurulmuştur. Eynegazi KöyüEYNEGAZİ KÖYÜ
Köy, 1928 yılından beri aynı adı taşımaktadır.
Kütahya'ya bağlı köylerden İnegazi (Eynegazi), Yüreği (Eskiyüreğil) ve Elmaağacı (Elmacık) köyleri Molla Fenari Evkafı’na bağlı köylerdir. Bu üç köyün ahalisi avârız vb. vergilerden muâftır.Bu hususta defterde: "Avârız-ı divâniyye ve tekâlif-i örfiyyeden muâf olduklarına ellerinde muâfnâmeleri vardır" şeklinde bilgi yer almaktadır.
Evliya Çelebi’ye göre şehirde 32 cami vardı. Bu camilerden 11’i Cuma camisidir. Bu 11 Cuma Camisinden biri Eynegazi köyünde bulunan Molla Fenari Camisi'dir.Bu nedenle köyün adı Osmanlı Türkçesinde Cuma yerine kullanılan ve "tören günü" anlamına gelen ezine/eyine (Farsça: آذينه) kelimesinden gelmektedir.
Kızılcaören Köyü KIZILCAÖREN KÖYÜKöyün adı, 1928 yılı kayıtlarında Kızılcaviran olarak geçmektedir. Köy, 2 Kasım 1991 tarihinde belediye statüsü alarak beldeye dönüştü.
Köyün belediye statüsü, nüfusunun 2000 kişinin altına düşmesi üzerine 2013 yılında sona erdi.
Körpe KöyüKÖRPE KÖYÜ
Köy, 1928 yılından beri aynı adı taşımaktadır.
Köy, 93 harbinden sonra Bulgaristan Türkleri tarafından 1886 yılında kurulmuş ve adını "taze, yeni" anlamına gelen Körpe kelimesinden almıştır.
SuluköySULUKÖY
1928 yılından beri aynı adı taşıyan köyün ahalisi, Kurtuluş Savaşı sırasında Yunan mezaliminin kurbanı olmuştur.Bu mezalimi yapanlar içerisinde evzon askeri er Hristos Karayiannis bu mezalimi şöyle anlatır:
Gördüğümüz tüm bu cesetler, kendilerini kurtarmak için vadiden kaçıp buraya, lanet olasıca Suluköy'e gelen ve Türklerin pususuna düşen ikili bölüğün adamlarına aitti ve cesetleri parçalanmıştı.İntikam için susamış alevlenmiş bir ruhla geri döndüm. Ben de ellerimi kirleteyim diye Osmanlı dinine mensup tek bir kişi bile bulmak için bütün evleri arıyordum.