Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Küresel piyasalar karmaşık bir seyir izliyor

Küresel piyasalar, para politikalarına

Küresel piyasalar, para politikalarına yönelik belirsizliklerle dalgalı bir seyir izlemeye devam ediyor. Bugün ise dünya genelinde açıklanacak önemli makroekonomik verilere odaklanılıyor.

ABD ve Çin ekonomileri, farklı nedenlerle yatırımcı kararlarını etkilemeye devam ediyor. Çin’de ekonomik aktiviteye dair endişeler ön plandayken, ABD ekonomisinin güçlü bir seyir izlediğine dair veriler, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gelecekteki politika adımları hakkında belirsizlikler yaratıyor.

Bu durum, tahvil piyasalarında satış baskısının artmasına neden olurken, dün ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,3660 ile son 16 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Piyasa fiyatlamaları, Fed’in yıl sonuna kadar faiz artışı yapma olasılığını %40’ın üzerine çıkardı.

Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, tahvil getirilerindeki yükselişin piyasa sıkılaştırması anlamına gelmediğini, bunun muhtemelen güçlü ekonomik verilere bir tepki olduğunu belirtti. Barkin, Fed’in eylül ayı toplantısı sonuçları hakkında şu an için spekülasyon yapmayacağını, ancak enflasyonun yüksek seyretmesi ve talebin düşmemesi durumunda daha sıkı bir para politikasının gerekebileceğini söyledi.

Analistler, tahvil piyasalarındaki satış baskısının ABD’deki enflasyon endişesinin hala güçlü olduğuna işaret ettiğini vurgulayarak, gözlerin yoğun makroekonomik veri takvimine ve Cuma günü Fed Başkanı Jerome Powell’ın Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’ndaki konuşmasına çevrildiğini ifade etti.

Ayrıca, bugün çip üreticisi Nvidia’nın finansal sonuçlarının açıklanmasının, S&P 500 endeksinin ağırlığının %3’ünü oluşturan şirketin karlılığına ilişkin sonuçların piyasadaki volatiliteyi artırabileceği bildirildi.

Çin’deki belirsizlikler, Brent petrolün varil fiyatının 84 doların altına inmesine neden olurken, altının ons fiyatı ise ikinci gün üst üste yükselerek %0,3 primle 1.902 dolara çıktı.

Bu gelişmelerle birlikte, New York borsasında Dow Jones endeksi %0,51 düşüş yaşarken, S&P 500 endeksi %0,28 geriledi ve Nasdaq endeksi %0,06 artış kaydetti. ABD’de endeks vadeli kontratları, yeni güne yükselişle başladı.

Avrupa borsalarında ise alış ağırlıklı bir seyir görüldü. Ancak, Çin’e yönelik gelişmeler hala yatırımcıların radarında.

Avrupa’da enflasyonun güçlü olduğunu gösteren veriler, Avrupa Merkez Bankası’nın gelecek toplantısında politika faizini 25 baz puan artırma olasılığını güçlendiriyor. Jackson Hole’den gelecek mesajların bu beklentiler üzerinde etkili olabileceği ifade ediliyor.

Yurt içinde, Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi %0,33 düşüşle günü 7.771,30 puandan tamamladı. Dolar/TL, önceki günün kapanışının %0,2 üzerinde 27,2043 seviyesinden işlem gördü.

Bugün, yurt içinde tüketici güven endeksi verileri ile yurt dışında dünya genelinde imalat sanayi ve hizmet sektörü Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) verileri ve ABD’de yeni konut satışları verileri takip edilecek. Teknik olarak, BIST 100 endeksinde 7.850 ve 8.000 seviyeleri direnç, 7.700 ve 7.600 puan ise destek olarak izleniyor.