Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

KURAKLIK BARAJLARI VURDU

Yağışların azlığı, Kütahya’daki barajların

Yağışların azlığı, Kütahya’daki barajların doluluk oranlarını da etkiledi. DSİ 3. Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada Kütahya’daki göletlerin doluluk oranlarının yüzde 20-30 arasında değiştiği söylendi.

DSİ 3. Bölge Müdürlüğü, Kütahya’da yağışların azlığı yüzünden depolamalı baraj ve göletlerde yeterli su birikmemesinden dolayı, söz konusu durumun en az olumsuzlukla atlatılabilmesi için mevcut su durumuna göre hareket edilmesinin faydalı olacağını açıkladı.

“DOLULUK ORANLARI GERİLEDİ”

Vatandaşlara su tasarrufu çağrısının da yapıldığı açıklamada: “Kütahya il genelinde, idaremizce inşa edilerek işletmeye açılan başta, Kayaboğazı Barajı hizmet hisselerine göre sanayi suyu, endüstri suyu ve Tavşanlı sulamasının su ihtiyacını karşılamaktadır. Barajlarda Şubat 2023 tarihi itibariyle Kayaboğazı Barajının doluluk oranı yüzde 65 seviyesinde, Beşkarış sulamasının su kaynağı olan Beşkarış Barajında doluluk oranı yüzde 28,6 seviyesinde, Kureyşler sulamasının su kaynağı Kureyşler Barajında doluluk oranı yüzde 11 seviyesinde, Çavdarhisar sulamasının su kaynağı Çavdarhisar Barajında doluluk oranı yüzde 8 seviyesinde olduğu görülmüştür. Veriler değerlendirildiğinde doluluk oranlarında kısmi bir gerileme olduğu görülmektedir. Yağışların azlığı ve depolamalı tesislerde (Baraj, gölet) yeterli su birikmemesinden dolayı, söz konusu durumun en az olumsuzlukla atlatılabilmesi için mevcut su durumuna göre hareket edilmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir” denildi.

“ÇİFTÇİLER, ÜRÜN PLANLAMASINI SU DURUMA GÖRE YAPMALI”

Kütahya’daki göletlerin doluluk oranlarını yüzde 20-30 arasında değiştiğine dikkat çekilen açıklamada: “Bölgemiz sorumluluk alanı içerisinde yer alan Kütahya genelindeki göletlerin Şubat 2023 tarihi itibariyle doluluk oranı yüzde 20-30 arasında değişmektedir. Baraj ve göletler ile ilgili her türlü rutin bakım ve onarım çalışmaları ‘İşletme ve bakım talimatı’ doğrultusunda her yıl ve sulama sezonu içerisinde yapılmakta baraj ve göletlerdeki kapak yapılarının boyanması, çalışır halde olması için gerekli muayenelerinin yapılması sağlanmaktadır. Kurak geçen yıllarda barajlara yeterli su gelmemekte; bu da sulamada sıkıntılara neden olmaktadır. Çiftçilerimizin buna göre davranarak ürün planlamaları yapmaları, büyük çaplı ekim yapmamaları, su ihtiyacı fazla olan bitkilerin ekilmemesi veya ektirilmemesi gerekmektedir. Konunun tüm sulayıcılara ve su kullanıcı örgütlerine ekim öncesi gerekli duyurular valilikler, kaymakamlıklar, il, ilçe tarım ve orman müdürlüklerine, belediye başkanlıklarına, ziraat odalarına, muhtarlıklara bildirilmektedir” ifadelerine yer verildi. Kütahya’nın Demirciören Göleti ve Enne Barajı’ndan yararlanan Mehmet Pınarbaşı ve Mehmet Ali Altıntaş isimli üreticiler, su tasarrufu çağrısında bulundu. İHA