Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2002-2024 yılları arasında kültür varlıklarının restorasyonunu 10 kat artırarak, toplamda 2.511 eserin onarımını tamamladı. Bu süreç, deprem sonrası restorasyonlarla birlikte daha da hızlandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2002-2024 yılları arasında kültür varlıklarının restorasyon, tanzim ve çevre düzenleme çalışmalarına hız verdi. Son 22 yılda yapılan restorasyonlar, önceden yapılanlarla karşılaştırıldığında 10 kat artarak 2.511’e ulaştı. 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası ise onarım çalışmaları daha da yoğunlaştı.

RESTORASYON ÇALIŞMALARININ KAPSAMI ARTIYOR 

Kültür varlıkları üzerindeki restorasyon çalışmaları, sadece tarihi eserleri değil, depremden etkilenen yapıları da kapsıyor. Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası, depremden etkilenen eserler ve Bakanlığa tahsisli yapıların onarımları yapılırken, 3 milyar lira harcama gerçekleştirildi. Bu süreçte, Gaziantep Kalesi, Adıyaman Kahta Kalesi, Hatay Arkeoloji Müzesi ve Elbistan Müzesi gibi önemli yapılar onarımdan geçti.

Saint Pierre Anıt Müzesi, Malatya Atatürk Evi, Diyarbakır Paşa Hamamı gibi önemli tarihi yapılar ise başarıyla restore edilerek ziyaretçilerin hizmetine sunuldu. Gaziantep Zeugma Mozaik Müzesi ve Adıyaman Müzesi gibi restorasyonlar ise 2025 yılında tamamlanacak.

VAKIF ESERLERNİNİ RESTORASYONU HIZ KAZANDI

Kültür varlıklarının restorasyonunun yanı sıra, vakıf eserlerinin ihya edilmesi de önemli bir yer tutuyor. 2002 öncesinde vakıf eserlerinin restorasyon sayısı sadece 46 iken, bu sayı 2024 yılı itibariyle 5.913’e çıkarak yaklaşık 130 kat bir artış gösterdi. Depremler sonrası, 377 vakıf kültür varlığının restorasyonuna başlandı.

UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİ'NDE YER ALAN ESERLERİN RESTORASYONU TAMAMLANDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan eserlerin restorasyonuna da büyük önem veriyor. İstanbul Kariye Camisi, Sivas Divriği Ulu Camisi ve İstanbul Sultanahmet Camisi gibi yapılar tamamlanan restorasyonlarla yeniden ibadete açıldı.

İznik'teki Roma ve Bizans mezarları ziyarete açılacak İznik'teki Roma ve Bizans mezarları ziyarete açılacak

Ayrıca, bu yıl Ayasofya-i Kebir Camii Şerifi'nin Bütüncül Projesi çıkarılarak, olası risklere karşı koruma çalışmalarına hız verildi. Edirne Selimiye Camisi, Kıbrıs Lefkoşe Selimiye Camisi gibi önemli yapılar ise 2025’te tamamlanacak restorasyonlarıyla ziyaretçilerine yeniden kapılarını açacak.

Kaynak: AA