Meniere hastalığı olarak bilinen bu hastalığın ise tam nedeni bilinmiyor.
Uzmanlar konuyla ilgili önemli uyarılarda bulunurken, bu durumun nedeni hakkında tam bir bilginin olmadığı görüşünde birleşiyor. Bazı durumlarda da kafa travması veya orta kulak enfeksiyonları neden olarak ortaya çıkıyor.BAŞLICA BELİRTİLERİ NELER?
Menire hastalığının başlıca belirtilerini işitme kaybı, baş dönmesi ve kulakta çınlama olarak sıralayan uzmanlar, işitme kaybında genellikle tek kulakta yaşandığını, erken evrelerde hafif veya günden güne şiddeti değişen şekilde yaşandığını sonraki aşamalarda şiddetli ve kalıcı hale gelebileceğini söylüyor.BAŞ DÖNMESİ DE EŞLİK EDİYOR
Tıptaki adı tinnitus olan ve hastaların motor veya deniz kabuğunun kulakta oluşturduğu ses olarak tarif edildiğini vurgulayan uzmanlar, en çok sıkıntı yaratan şikayetlerden birisinin de baş dönmesi yani vertigo olduğunu aktarıyor. Baş dönmesi ataklarının sıklıkla mide bulantısı ve kusma ile birlikte yaşandığını bildiren uzmanlar, “Ani olarak gelip giden vertigo atağından uzun süre sonra bile yorgunluk veya dengesizlik yaşanabiliyor. Tipik bir Meniere atağı saatlerce sürebiliyor.” görüşünde birleşiyor.TEDAVİ İÇİN NELER YAPILABİLİR?
Basamak tedavisi yönteminin izlendiğini kaydeden uzmanlar, en basit diyet değişiklikleri ile hastalığın tedavisinin başlandığını anlatıyor. İlerleyen süreçte iç kulak cerrahisinin tedaviye dahil olabildiğini belirten uzmanlar, tedavi ile ilgili şu görüşleri aktarıyor: “Tuz kullanımını azaltmak, iç kulak sıvısını düşük tutmaya ve baş dönmesini önlemeye yardımcı oluyor. Düşük tuzlu bir diyet; yiyeceğe tuz eklememek, hazır gıdalardan kaçınmak ve gıda etiketlerini okuyarak sodyum alımını kısıtlamayı içeriyor” diyor.
Muhabir: Yaşar Sarı