Kosova'da yaşayan Xhosha ailesinin 2 çocuğundan biri olan 6 yaşındaki Erblina, 6 ay önce geçirdiği bağırsak enfeksiyonu sonrası kusma, karın ağrısı ve ishal şikayetiyle hastaneye gitti. Tedavi sürecinde yemek yiyemeyen, koşamayan ve konuşacak hali kalmayan küçük kızda, ilaç tedavileri işe yaramayınca önce böbrek yetmezliği, ardından kalp yetmezliği gelişti.
KÜÇÜK KIZIN KALBİ DURDU
Küçük kız, ülkesinde çoklu organ yetmezliğine girerek solunum cihazına bağlı kaldı ve kalbi durdu. Acil müdahale ile ambulans uçakla İstanbul’a sevk edildi. İstanbul’da hemolitik üremik sendrom (HÜS) tanısı konan Erblina, tek çaresi böbrek nakli olan bir hasta olarak Biruni Üniversite Hastanesi Organ Nakli Merkezi’ne alındı.
Burada Doç. Dr. Halil Erbiş ve Çocuk Yoğun Bakım Uzmanı Doç. Dr. Ayhan Yaman'ın liderliğindeki ekip, Erblina’yı nakile hazırlamak için yoğun bir tedavi süreci yürüttü. Erblina, babasından alınan böbrekle yeniden sağlığına kavuştu. Taburcu olacağı günü sabırsızlıkla bekleyen Xhosha'nın annesi Nazmije, Kosova'da doktorların "yaşama şansı yok" dediği kızı için Türkiye'deki tedavi sürecinin hayati önem taşıdığını ifade etti.
Anne Nazmije, “Buraya gelmeseydik çocuğum iyileşemezdi. Yoğun bakımda iki ay kaldı ve burada çok ilgilendiler. Çocuğumun iyileşmeye başladığını gördüm. Çok mutluyum.” diye ekledi.
"TEREDDÜTSÜZ DONÖR OLDUM"
Baba Sami Xhosha ise, kızının tedavisi için donör olmaya tereddütsüz karar verdiğini belirterek, “Çocuğumun iyileşeceğini öğrendiğimde çok mutluydum. Ameliyatı gülerek geçirdim” dedi.
Doktorlar, Erblina’nın nakil sürecinde birçok zorluğun üstesinden gelindiğini ve böbrek nakli ile birlikte kalbinin de toparlandığını belirtti. Ameliyat sonrası hızlı bir şekilde iyileşen küçük kız, kısa süre içinde sağlığına kavuşarak, yeniden parkta koşup oynama hayaline bir adım daha yaklaşmış oldu.
Organ bağışının önemine vurgu yapan Doç. Dr. Halil Erbiş, "Organ bağışı hayat kurtarır. Kadavra bağışının artırılması gerektiğini unutmayalım" diyerek çağrıda bulundu.