17.Anadolu Buluşmaları bu yıl
’Dönüşen Dünya ve Dayanıklı Toplumun İnşası’ temasıyla gerçekleştirildi. Etkinlikte konuşan DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, değişim ve dönüşümün en büyük etkisini dijital alanda gördüklerini belirterek dijital bir çağın içinde yaşadığımızı belirtti.
Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, 17. Anadolu Buluşmalarına katıldı. Etkinlik Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde 'Dönüşen Dünya ve Dayanıklı Toplumun İnşası' temasıyla düzenlendi. Etkinlikte konuşan Kızıltoprak, değişim ve dönüşümün insanlık tarihi içinde tabii ve vazgeçilmez bir olay olduğunu aktardı.
Teknolojideki gelişmelerin, küresel siyasetteki dönüşümlerin, yaşadığımız doğal afetlerdeki artış gibi dinamiklere dikkat çeken Kızıltoprak,
“Her an içinde yaşadığımız dünyanın seyrini değiştirdiğini görüyoruz. Tarihsel süreçlerde doğal afetler ülkelerin varlığını tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Peki, bu değişim sürecini olumlu bir yöne kanalize etmek ve kriz yönetimi mümkün müdür? Elbette mümkündür. Çünkü her kriz aslında potansiyel olarak yapıcı bir ruh barındırır. Krizleri fırsata çevirmek, düştüğü yerden daha güçlü bir şekilde kalkmayı bilmek ancak dayanıklı toplumların işidir. Bu değişim ve dönüşüm sürecinden krizsiz ve olumlu anlamda faydalanabilmek için, organize olabilen, hukuka dayalı bir sistem ve düzen kurabilen bir toplum inşa etmeliyiz. Öyle ki aynı dili konuşan, aynı fikir ve medeniyet dünyasını soluyan ve aynı hedefe doğru yürüyen kişiler bir geleceği ve bir medeniyeti ayakta tutabilirler. İyi insan idealinin yanında, etkili fikirler ve kalıcı siyasi politikalara dayanarak, dünya siyasetinde geleceği öngörecek adımlar atarak bu değişim ve dönüşüm sürecini lehimize çevirebiliriz.” ifadelerini kullandı.
BİRLİK VE BERABERLİK KÜLTÜRÜNÜ YAYGINLAŞTIRMALIYIZ
Değişim ve dönüşümün en büyük etkisini
dijital alanda gördüklerini anlatan Kızıltoprak, dijital bir çağın içinde yaşadığımızı belirtti.
COVID-19 günlerinde eğitim alanındaki krizi fırsata çevirmenin bu sürecin en iyi örneklerinden olduğunu bildiren Kızıltoprak, şunları kaydetti:
“Her şeyden önce akademisyenlerimiz teknolojinin son imkânlarını derslerinde nasıl uygulayabileceklerini gördüler, öğrendiler. Derse geç girme olasılığı ortadan kalktı. Bilgisayar başında ders anlatan akademisyenler, ders başlama saatlerine büyük ölçüde uydular. Ders sırasında sadece dersleriyle ilgilendiler ve ders dışı konulara girmediler. Dersi olması gerekenden daha erken bitirmediler. Evet, uzun süreler evlerde kalarak büyük bir kriz yaşasak da bunun eğitim alanına olumlu yansımalarını gördük. İşte dijital çağın beraberinde getirdiği imkânları insanlıkla buluştururken, huzuru, mutluluğu ve insanca yaşamanın erdemini göz önünde bulundurmalı, gayri insani her türlü eylemi ve sistemi reddedecek bir anlayış geliştirmeliyiz.”
Anadolu Buluşmalarında her yıl belirlenen tema çerçevesinde uzman akademisyenler, iş insanları, siyasetçiler, yazarlar ve entelektüel kişilerin katılımıyla etkinlikler yürütülüyor.
DPÜ BASIN
Kızıltoprak: Dijital bir çağda yaşıyoruz
Muhabir: Nurcan Günay