Kızıl (scarlet fever), beta-hemolitik streptokok bakterisinin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu bakteri genellikle boğaz enfeksiyonlarına yol açan Streptococcus pyogenes'tir. Kızıl, genellikle 5 ila 15 yaş arasındaki çocukları etkileyen bir hastalıktır, ancak diğer yaş gruplarını da etkileyebilir.

Belirtileri arasında yüksek ateş, boğaz ağrısı, genellikle beyaz kaplı kırmızı dil, genişlemiş boyun lenf bezleri ve karakteristik bir döküntü yer alır. Döküntü genellikle vücudun çeşitli bölgelerinde küçük, kırmızı lekeler şeklinde ortaya çıkar ve genellikle ciltte kabarıklık yapmaz. Ayrıca dilin üzerinde beyaz bir kaplama oluşabilir, bu duruma "çilek dili" denir.

Kızıl, erken teşhis ve uygun antibiyotik tedavisi ile genellikle hızlı bir şekilde tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ancak tedavi edilmezse veya gecikirse, streptokok bakterisi bazen daha ciddi komplikasyonlara, özellikle romatik ateş veya glomerülonefrit gibi durumlara neden olabilir. Bu nedenle, kızıl şüphesi durumunda bir sağlık profesyoneli ile iletişime geçmek önemlidir.

Kızıl Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kızıl hastalığında A grubu streptokok bakterilerinin neden olduğu parlak dil, boğaz, boyun ve deride kırmızı döküntülerin yaygın semptomları arasında yer aldığı belirtileri şunlardır:

❌38 derecenin üzerinde ateş

❌Parlak kırmızı döküntüler

❌Yutkunma güçlüğü ile birlikte boğaz ağrısı

❌Baş ağrısı

❌Beyaz kaplama şeklinde oluşan kırmızı bir dil (çilek dili)

❌Yüzde kızarıklık

❌Koltuk altı, dirsek ve dizlerde koyu kırmızı buruşmalar

❌Titreme

❌Mide bulantısı ve kusma

❌Karın ağrısı

❌Şişmiş boyun bezi ve lenf düğümleri

❌İştah azalması

Kızıl Hastalığının Neden Olduğu Komplikasyonlar Nelerdir?

Çoğu durumda kızıl hastalığına bağlı semptomlar, antibiyotik tedavisi ile yaklaşık 10 gün ila 2 hafta içerisinde geçer. Ancak, hastalık etkin bir şekilde tedavi edilmediğinde ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Bu komplikasyonlar şunları içerebilir:

✓Akut romatizmal ateş: Kalp, eklemler, beyin, cilt ve cilt altı dokuda bozukluklarla giden romatizmal hastalık

✓Glomerülonefrit: Vücudun, streptokok bakterilerine karşı bağışıklık tepkisi sonucu, muhtemelen uzun süreli böbrek hastalığına neden olan böbrek iltihaplanması

✓Kulak enfeksiyonları

Bazal metabolizma hızı kilo alıp vermede büyük rol oynuyor Bazal metabolizma hızı kilo alıp vermede büyük rol oynuyor

✓Menenjit: Beyni ve omuriliği çevreleyen zarların iltihabı

✓Boğaz apseleri

✓Zatürre

✓Sinüzit

✓Cilt enfeksiyonları

✓Artrit

✓Osteomyelit: Kemik ve kemik iliğinin iltihaplanması

✓Endokardit: Kalp iç zarının iltihabı

Kızıl Hastalığı Bulaşıcı mıdır?

Özellikle çocuklarda sıklıkla görülen kızıl hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır damlacıklar yoluyla kişiden kişiye bulaşır. Kızıl hastalığı olan bir kişi yakınınızda hapşırıp öksürürse bakteriler su damlacıkları aracılığıyla havaya karışır. Bu damlacıkların soluyan veya bakterilen bulaştığı bir yüzeye dokunan kişiler kızıl hastalığına yakalanabilir.

Kızıl Hastalığı Nasıl Geçer?

Tıbbi tedaviler dışında kızıl hastalığı tedavisinde evde uygulanacak yöntemler de söz konusudur. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Tuzlu su ile gargara yapılmalıdır.
  • Bol su içilmelidir.
  • Bol bol dinlenilmelidir.
  • Yumuşak yiyecekler ve sıvı bir diyet tercih edilmelidir.
  • Boğaz pastillerine başvurulabilir.
  • Kaşıntı önleyici ilaç ve kremler kullanılabilir.

ü

ü

Muhabir: Gülsen Ünlütabak