Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kemik Metastazında Yeni Tedavi Yaklaşımları

Günümüzde, kanserin kemiklere sıçraması

Günümüzde, kanserin kemiklere sıçraması olarak bilinen kemik metastazı, giderek artan bir sıklıkla karşılaşılan bir sorun haline gelmektedir.

Kanser tedavilerinin ilerlemesiyle birlikte hastaların yaşam süreleri uzadıkça, metastatik kemik kanseri vakaları da artmaktadır.

Ortopedi ve Travmatoloji uzmanları, kemik metastazının, mevcut kanserin ilerlediğini gösterdiğini ve akciğer ile karaciğer metastazlarından sonra en yaygın üçüncü bölge olduğunu belirtmektedirler. Kanser türüne bağlı olarak kemik metastazının görülme sıklığının yüzde 70’e kadar çıkabildiğine dikkat çekmektedirler.

Uzmanlar, hastaların en yaygın başvuru nedenlerinin şiddetli ağrı, şişlik, topallama ve kemik kırıkları olduğunu ve bu şikayetlerin ciddiye alınması gerektiğini vurgulamaktadır.

Ayrıca, kemik metastazıyla ilgili bilinmesi gerekenleri, yeni tedavi yöntemlerini ve önemli uyarıları paylaşmaktadırlar.

Bu belirtilerle kendini gösterebilir!

Kanser tedavilerinin gelişmesiyle birlikte, metastatik kemik kanseri vakalarının sıklığı artmaktadır.

Genellikle yavaş ilerleyen kemik tümörlerinde, hastaların sıklıkla ağrı şikayetiyle doktora başvurduğunu belirten uzmanlar, bu ağrının istirahat halinde bile devam etmesinin ve zamanla şiddetinin artmasının belirleyici olduğunu ifade etmektedirler.

Uzmanlar, “Hastalar, gece boyunca ağrı nedeniyle uykularından uyanabilirler ve standart ağrı kesicileri etkisiz bulabilirler. Gece uykusunu bölen ağrı, kötü huylu kemik tümörlerinin bir işareti olabilir, ancak nadiren iyi huylu tümörlerde de görülebilir. Vücutta düzensiz sınırlı, hızla büyüyen ve ağrılı şişliklerin yanı sıra topallama, kötü huylu tümör ihtimalini artırıcı bir işaret olabilir” şeklinde açıklamalar yapmaktadırlar.

Erken teşhis hayati önem taşır!

Kemik metastazı, genellikle 40 yaş sonrasında ortaya çıkar ve mevcut kanserin ilerlediğini gösterir. Uzmanlar, bu hastaların tedavisinin hayati önem taşıdığını belirtmektedirler.

Kemik metastazının tanısının, hastanın kendi kemiklerinden kaynaklanan tümörlerden veya mevcut tümöründen kaynaklanmadığının kesin olarak belirlenmesi gerektiğini vurgulamaktadırlar.

Aksi takdirde, hastanın yaşamını ciddi şekilde etkileyen geri dönüşümsüz hatalara yol açabileceğine dikkat çekmektedirler.

Kemik Metastazında Yeni Tedavi Yaklaşımları

Tedavide hızlı gelişmeler yaşanıyor

Son yıllarda teknoloji ve tıp alanındaki hızlı ilerlemeler, kemik metastazlarının tedavisinde önemli yeniliklere yol açmıştır.

Uzmanlar, bazı iyi huylu tümörlerin sadece izlenmesinin yeterli olduğunu ve birçoğunun cerrahi ile çıkarılmasının tedavi için yeterli olduğunu belirtmektedirler.

Ayrıca, kötü huylu kemik tümörlerinin cerrahi ile temiz bir şekilde çıkarılmasının önemli olduğunu ifade etmektedirler.

Bazı hastalarda cerrahi tedaviye ek olarak kemoterapi ve/veya radyoterapi uygulanabilir. Kemik metastazlarının tedavisinde yeni gelişmeler arasında görüntüleme eşliğinde yapılan kapalı uygulamalar (tomografi, seyyar röntgen), yakma (radyofrekans ablasyon, mikrodalga ablasyon) ve dondurma (krioablasyon) işlemleri bulunmaktadır.

Tümör yüksek ısıda yok ediliyor

Uzmanlar, son yıllarda sıkça kullanılan bir yöntem olan Radyofrekans ablasyon (RF) ile bazı iyi huylu kemik tümörleri ve kemik metastazlarının tedavi edilebildiğini belirtmektedirler.

Bu yöntem, tümörün görüntüleme eşliğinde yüksek ısıda kapalı bir şekilde yok edilmesi esasına dayanmaktadır.

Uzmanlar, bu yöntemin özellikle genel sağlık durumu çok iyi olmayan ve açık cerrahiye uygun olmayan kemik metastazı hastaları için hayati öneme sahip olduğunu vurgulamaktadırlar.

RF ablasyon işleminin, kemik ve yumuşak doku tümör cerrahisi alanında uzmanlaşmış Ortopedi ve Travmatoloji uzmanları veya Girişimsel Radyologlar tarafından uygulandığını belirtmektedirler.

Ayrıca, bu yöntemin tümörü eritmekte veya küçültmekte etkili olduğuna dikkat çekmekte ve bazen cerrahi gerektirmediğini ifade etmektedirler.

RF ablasyonun, iyi ve kötü huylu kemik tümörlerinde uygulanabileceğini, düşük riskli ve hızlı sonuçlar alınabilen etkili bir yöntem olduğunu ve radyoterapiye dirençli veya tekrarlayan kem

ik metastazlarında kullanılabileceğini belirtmektedirler.

Uzmanlar, belirli hastalarda radyofrekans ablasyon ile tümörü yokettikten sonra aynı giriş yerinden çimento uygulamanın güvenle yapılabileceğini ifade etmektedirler.